Ökenpipare och härfågel är två ovanliga arter som bägge gjort besök i Norduppland genom åren. Den senaste i raden av sällsynta fåglar som siktats i området, rostsparven, får nu medlemmar i föreningen Upplands fågelskådare att fundera över vad det är som lockar dem till trakten.
– Vi pratade om ovanligheten med platsen i bilen på vägen hem från rostsparven, Dalälven drar ju till sig fåglar. Men skutskärsverken, som lyser upp på natten, kan ha med saken att göra, tror Jan Wärnbäck, ordförande i Upplands fågelskådare.
Men att Dalälvens mynning eller pappersbrukets lampor skulle påverka områdets dragningskraft är Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet, tveksam inför. Däremot tror han att Älvkarlebys geografiska positionering kan spela roll.
– Snarare är det till kommunens fördel att den ligger längst kusten. Andra platser som Örskär, Björns fyr och Billudden är likadan. Ovanliga fåglar som flugit långt åt fel håll slår sig gärna ner där den hittar land, så på öar i Östersjön är det inte helt ovanligt.
Det som däremot är ovanligt enligt Didrik Vanhoenacker är att det just är en rostsparv som dykt upp.
– Den är superovanlig, en riktig raritet. Den håller normalt till i Grekland och Turkiet men nu har den flyttat åt helt fel håll, säger han.
Enligt Didrik Vanhoenacker är det mest troligt att fågeln har cirkulerat i området sedan i höstas och först nu slagit sig ner vid en ständig ström av föda. Fågelns chanser att överleva någon längre tid är han dock tveksam inför.
– Det är matbrist som får dem att flytta och ju kallare det blir ju mer måste de äta. Men fortsätter människor att mata den så ökar ju chanserna, säger han.