Familjens hus fylldes med fågelskådare

Den lilla rostsparven kan nu skådas för tredje gången någonsin i Sverige – på familjen Ömans bakgård i Skutskär. Lagom till jul öppnade de upp sitt hem för vallfärdande fågelskådare.

24 december 2018 17:56

– Det var en konstig gulsparv, tänkte jag när jag såg den rostfärgade fågeln ute på gården i onsdags, säger Gudrun Öman.

Rummet ut mot bakgården har nästan tömts på möbler, så att alla fågelskådare ska få plats. Ulf Öman kokar kaffe åt besökarna i det anslutande köket.

– Igår fylldes huset med besökare, och i dag har runt 200 kommit hit. Vi räknar med att huset blir fullt även i morgon, säger Gudrun Öman med ett leende.

Dottern, Klara Öman, spenderar delar av julen hemma hos sina föräldrar. Rusningen började kort efter att hon lyckats ta en bild på den rostfärgade fågeln, som vid den här tiden på året egentligen ska befinna sig i östra Afrika. Bilden publicerade hon på ett nationellt forum för fågelskådare på internet under söndagsmorgonen.

– Tio minuter senare knackade det på dörren. En bekant till oss, som också älskar fåglar, stod utanför och sa: "jag tror inte det där är en gulsparv", säger Gudrun Öman.

Deras första gäst hade rätt och snart gick djungeltrumman bland Sveriges mest drivna ornitologer som planerade om sina julhelger och reste till Skutskär. Redan vid gryningen under julaftonsmorgonen stod det klart att denna dag skulle bli minst lika intensiv som söndagen.

– Halv åtta knacka det på dörren och en massa folk stod utanför, så någon frukost hann vi aldrig med, säger Klara Öman.

– Det var ju minus tolv grader ute så inte kunde vi låta dem stå ute och frysa, säger Ulf Öman och serverar bullar till kaffet.

Han medger att han inte är en lika entusiastisk fågelskådare som sin fru, men gläds ändå över besökarna.

– Man blir ju glad av att se hur alla lämnar huset med ett leende, säger han.

Kort därefter knackar det på dörren och ett par nya gäster kommer in. Paret Lasse och Hilkka Arousell hälsar och presenterar sig för husets ägare och ställer sedan upp sina stativ framför fönstret. De har kört hit från Hofors, i Gästrikland.

– Vi skulle ändå fira jul i området och var så klart tvungna att stanna till, säger Lasse Arousell. Hilkka nickar instämmande och blickar ut genom fönstret.

– Att få se rostsparven skulle bli en fantastisk julklapp! säger hon.

Vid fönstret sitter redan Hanna Andersson och spanar ut mot fågelmaten som ligger utspridd mot den vita snön. Hennes sambo, Per, väntar lika tålmodigt bredvid.

– Det är en sådan lyx att få fågelskåda från någons varma hem, säger Hanna och kikar genom kikaren. Så får hon se fågeln och pekar ivrigt ut mot gården. Snart står alla tätt ihop och titta leendes ut genom fönstret.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Adam Sjöborg