En stark och stabil ekonomi eller ett stort behov av resurser till välfärden. Meningarna går isär när det gäller vad som sker med Sigtuna kommuns ekonomi.
– Trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, har vi lyckats stärka kommunens ekonomi, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).
Sedan i november styr M kommunen ihop med KD, SD och Samling för Sigtuna. De fyra partierna föreslår att kommunalskatten nästa år ska sänkas från 20 kronor per intjänad hundralapp till 19,70 kronor.
Ett argument är att Sigtuna kommun i dag har den tredje högsta skatten av Stockholms läns 26 kommuner. Med sänkningen hamnar man på plats åtta på samma lista.
I grannlänet Uppsala finns däremot ingen kommun som har lägre skatt än 20 kronor. Lägst i vårt län ligger Knivsta med 20,91 kronor. Här flaggar också kommunledningen om att sänka skatten – om några år – något som oppositionen där kallar ett "tidigt val-utspel".
I Östhammar är planerna på att sänka skatten mer konkreta. Detta ska ske nästa år, men bara med fem öre.
Bland Sigtunas politiker går meningarna brett isär om hur det egentligen står till med kommunens ekonomi.
– Skattesänkningen vi planerar nu hade inte varit möjlig om inte kommunledningen arbetat för att få ordning på den tidigare misskötta ekonomin, säger Olov Holst.
Han menar att de ända sedan maktskiftet 2017 varit tydliga med att de kommer sänka skatten först efter att kommunen har fått en stabil ekonomi.
Det största oppositionspartiet håller däremot inte med.
– Det är ett konstigt läge att sänka skatten nu när vi är en av kommunerna i Sverige med lägst andel behöriga lärare inom grundskola och förskola. Vi skulle behöva göra en tydlig satsning på att locka fler behöriga lärare till våra skolor i stället för att sänka skatten, säger Marie Axelsson (S).
Att Sigtuna kommun har den tredje högsta skatten i Stockholms län kommenterar hon så här:
– En hög skattesats är inget att sträva efter om pengarna inte behövs, det håller jag med Moderaterna om. Men vi ser nu även framtida ökade behov inom äldreomsorgen och socialtjänsten. Att sänka skatten nu känns som ett felaktigt beslut och som tidigt valfläsk. Det är ju nu, när det är oroligt i samhället, som vi måste satsa på förebyggande arbete och få fler att klara skolan, säger Marie Axelsson.
Olov Holst svarar att senast skatten sänktes i kommunen satt S bakom rodret.
– Varför är det viktigt att satsa på personalen nu, men inte då? Då var kommunens ekonomi oerhört mycket sämre än nu, säger Olov Holst.
Han anser att Socialdemokraterna är mer intresserade av att tillföra mer pengar, än av att utvärdera hur pengarna används.
– Vi kommer att tillföra verksamheterna de resurser de behöver, precis som vi gjort under alla våra år i kommunledningen. Tack vare att vi skött ekonomin har vi nu råd att både tillföra resurser till välfärden och att sänka skatten.
Bör inte kommunen anställa fler behöriga lärare?
– Det är primärt inte en kostnadsfråga, utan en rekryteringsfråga. Ju längre ut från stadskärnan i Stockholm du kommer, desto svårare är det att rekrytera kompetent personal, säger Olov Holst och hänvisar till, enligt honom, regionens dåliga kollektivtrafik.
Under måndagskvällen behandlade Sigtuna kommunstyrelse ärendet om budgetförutsättningarna. Beslutet om kommunens hela budget för de kommande tre åren kommer att fattas i oktober.