Uppmärksammad villa hyllades – nytt hus stoppas

Huset byggdes 1991 men arkitekturen påminner om 1800-talet. Paret som äger villan vill bygga nytt på tomten men stoppas. Nu hamnar de i en tvist om rätten att få bygga i Sigtunas känsliga stadskärna.

Kersti och Jonas Jacobsson köpte det Träprisnominerade huset Villa Lund-Bodin 2007.

Kersti och Jonas Jacobsson köpte det Träprisnominerade huset Villa Lund-Bodin 2007.

Foto: Jeanina Santiago

Sigtuna2023-03-16 17:00

I tolv år bodde paret Jonas och Kersti Jacobsson på Anunds väg utanför Sigtuna. De hade vid den tiden barn, och när dessa flyttat hemifrån ville paret ha ett mindre hus. Då fick de höra om Villa Lund-Bodin som byggdes 1991 men ser ut som ett hundraårigt hus.

Huset på 170 kvadratmeter har två våningar, sex rum och stora takkupor. Trädgården ser man genom stora glasdörrar och huset är slamfärgat i ljusgrått. Huset och staketet ligger vid gatulinjen, det vill säga att det når ända ut till trottoaren – precis som de andra riktigt gamla trähusen i Sigtuna.

– Det var ett riktigt drömboende, säger den pensionerade läraren Kersti Jacobsson.

undefined
Huset på 170 kvadratmeter har 1,5 våningar, sex rum och stora takkupor.

När pandemin kom bestämde sig paret för att bygga ett extra envåningshus på tomten. För att syskonhuset ska passa fint i Sigtunas känsliga kulturmiljö anlitades samma arkitekt som ritade Villa Lund-Bodin – Krister Bjurström.

Krister Bjurström har 50 år på nacken som arkitekt, och har ritat flera uppmärksammade byggnader, bland annat Källhagens Värdshus på Djurgården samt Folkhögskolan på Långholmen (som tidigare var ett gammalt fängelse). 

undefined
Den lilla fönsterputsaren.

Villa Lund-Bodin uppmärksammades även som ett fint exempel på bebyggelse anpassats till omgivningen med postmoderna karaktärsdrag. Villan har visats i tidskriften Träprisboken 1996 och husets modell har ställts ut flera gånger i Arkitekturmuseet (i dag ArkDes) i Stockholm.

– Det blev nominerat till Träpriset, ett hederspris som är det finaste betyg en träbyggnad kan få, säger Krister Bjurström. 

undefined
Jonas Jacobsson med fru har anlitat samma arkitekt som ritade Villa Lund-Bodin – Krister Bjurström.

Hur såg det ut här innan villan med dess trädgård byggdes?

– Det var ett potatisland mitt i Sigtuna. Jag tyckte då att det var onödigt. Så att bygga ett hus var helt naturligt.

Nu brinner han för att uppföra villans syskonhus. Tomten är cirka 1 000 kvadratmeter stor, så det finns plats för ett extra hus på 140 kvadratmeter, menar han.  

– Jag har lagt min själ i detta, säger Krister Bjurström.

undefined
Vardagsrummet.

Paret Jacobssons dröm tog form 2018, och därefter blev det en lång dialog mellan kommunen och arkitekten. Flera förslag ritades innan bygglovsansökan för syskonhuset lämnades in i december 2020.

Nu bromsas planen av kommunen, som vill stoppa allt nybygge i stadskärnan. Ändå insisterar paret på att få bygga.

– Vi tycker det är ett bra projekt för Sigtuna, säger Jonas Jacobsson.

undefined
Så kommer syskonhuset se ut.

Det kommunen gjort är att besluta om ett anstånd, det vill säga att vänta med att handlägga bygglovsärendet tills den reviderade detaljplanen för just kvarteret Ödåker vunnit laga kraft.

Ödåker, där Villa Lund-Bodin står, är det första kvarteret i Sigtuna stad som får en reviderad detaljplan. Det pågår nämligen ett arbete att se över detaljplaner för hela stadskärnan.

undefined
Där ska huset stå.

Många detaljplanerna i centrala Sigtuna är gamla, den tidigaste är från 1930-talet – från en tid då kulturmiljövärden förbisågs, och motverkar därmed kommunens Bevarande- och förnyelseplan. Därför påbörjade kommunen det tidskrävande arbetet att se över dem. Först ut blev Ödåker.

Ett annat uppmärksammat fall är de två husen som planeras att byggas på Malmgården – ett besked som rört upp känslor.

– Vi försöker göra vad vi kan för att det som hände Malmgården inte ska upprepas. Vi vill värna om Sigtunas kulturmiljö, säger Mats Weibull (M), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Paret har överklagat både den nya detaljplanen och kommunens beslut.

Detta har hänt

December 2020. Bygglovsansökan om att bygga ett syskonhus för Villa Lund-Bodin lämnas in. 

April 2021. Sigtuna kommun börjar jobba med Ödåkers nya detaljplan.

December 2022. Kvarterets nya detaljplan som stoppar bygget slås fast. Planen har överklagats av paret Jacobsson. Mark- och miljödomstolen väntas ta beslut senare i år.

Januari 2023. Kommunen beslutar om fortsatt anstånd för paret Jacobssons planerade bygge, tills den nya detaljplan vunnit laga kraft. Detta har överklagats till länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!