Strid om brandstationen i Sigtuna – ord står mot ord

Nu ifrågasätts beslutet att lägga ner Sigtunas deltidsbrandkår och att sälja brandstationen i staden.

Fackförbundet kommunal har bett om ett yttrande från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) angående brandförsvarförbundet Attundas beslut att säga upp deltidsbrandmännen i Sigtuna.

Fackförbundet kommunal har bett om ett yttrande från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) angående brandförsvarförbundet Attundas beslut att säga upp deltidsbrandmännen i Sigtuna.

Foto: arkiv/Erik Lindgren

Sigtuna2021-04-01 19:30

Det är fackförbundet kommunal som undrar om beslutet är förankrat hos bland andra länsstyrelsen och hos MSB som är tillsynsmyndighet när det gäller brandförsvaret i Sverige.

Susanne Dahlqvist, sektionsordförande på Kommunal, säger att de agerar både för sina medlemmar, men även för invånarnas trygghet och säkerhet.

– Antalet brandmän blir färre i Sigtuna kommun vilket innebär att färre bilar kan åka ut när det brinner.

undefined
Sigtuna brandstation ska säljas. Att antalet brandmän blir färre i Sigtuna kommun kommer att göra det mer otryggt, både för brandmännen i deras jobb, men också för invånarna, anser Kommunal.

Bakgrunden är att Attunda brandkår ska bygga en ny brandstation mellan Märsta och Sigtuna, intill väg 263 nära Ölsta.

I dag finns krav på att brandkårens stegbilar ska vara framme i tätbebyggda områden inom tio minuter – en insatstid som brandkåren inte klarar i Märsta och Valsta idag.

Men när heltidsbrandmännen 2022 flyttar från Kolsta till den nya stationen ska deltidsverksamheten i Sigtuna stad läggas ner och brandstationen i staden säljas. I Sigtuna stad finns i dag ett befäl och fyra brandmän.

Enligt kommunal innebär beslutet att det totalt sett blir färre brandmän i Sigtuna kommun.

Fackförbundet har därför begärt ett yttrande av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). De vill veta om MSB, länsstyrelsen och Swedavia på har fått se någon risk-, konsekvens- och operativ analys av beslutet att minska antalet brandmän.

– Frågan ska kopplas till närheten till Arlanda och E4 samt att Sigtuna trästad är ett nationellt kulturarv. Konsekvensen av ett brandförlopp i stadskärnan kan bli förödande då insatstiden för förstärkande insatsstyrkor kommer att förlängas med minst tolv minuter, enligt Susanne Dahlqvist.

undefined
En räddningsstyrka på fem personer kommer försvinna från Sigtuna stad när den nya stationen öppnas utmed väg 263 mellan Märsta och Sigtuna.

Kommunal vill säkerställa att beslutet är väl underbyggt och inte handlar om att brandförsvarsförbundet Attunda behöver spara pengar.

Attundas förbundsdirektör Martin Öhrstedt svarar att de, trots nedskärningen av tjänster, anser att det kommer bli en förbättring för invånarna i Sigtuna kommun.

– I dag är vi tvungna att ha en styrka i Sigtuna, men med den nya brandstationen kommer vi närmare både Sigtuna och Märsta och kan ha våra heltidsbrandmän på plats snabbare. 

När det brinner i Sigtuna stad är i dag deltidsbrandmännen första styrka på plats och brandstation i Kolsta andra styrka.

– I framtiden blir den nya brandstationen första styrka på plats och andra styrkan kommer från Väsby. Det kan ta lite längre tid för andra styrkan att vara på plats än i dag, men som helhet blir det tryggare för invånarna i hela kommunen, anser Martin Öhrstedt.

Karta: Brandstation
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!