Sigtunas ovanliga bostadsdrag: "Återställer balansen"

Sigtuna kommun vill bli kvitt utanförskap och oroligheter, bland annat genom att omvandla hyresrätter till bostadsrätter och att bygga nya bostadsrätter. "Men det gör det ännu svårare för unga och pensionärer att hitta bostad", säger Marie Axelsson (S) som är kritisk till omvandlingen.

Olov Holst (M) och Marie Axelsson (S) har olika uppfattning om vad som är bäst för kommunen när det gäller andelen bostadsrätter kontra hyresrätter.

Olov Holst (M) och Marie Axelsson (S) har olika uppfattning om vad som är bäst för kommunen när det gäller andelen bostadsrätter kontra hyresrätter.

Foto: Maria Lindblom

Sigtuna2023-10-26 05:00

Trots byggkrisen i regionen går lyftkranar för högtryck i kvarteret Stationshusen i centrala Märsta. Här bygger det kommunala bostadsbolaget Sigtunahem 108 nya lägenheter, varav 46 ska bli bostadsrätter, med inflytt 2025. I en kommande etapp planeras för ytterligare cirka 100 lägenheter.

Att kommunalt ägda bostadsbolag omvandlar hyresrätter till bostadsrätter har länge varit omdiskuterat. Men i Sigtuna har kommunledningen tagit ett steg till genom att uppmana Sigtunahem att även bygga nya bostadsrätter och småhus.

Varför vill ni ha fler ägda bostäder?

– Vi vill återställa en balans mellan upplåtelseformerna. Vår kommun har procentuellt sett många fler hyresrätter jämfört med våra grannkommuner. Det har inget att göra med att vi inte gillar hyresrätter, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

Han tror att balans mellan upplåtelseformerna kan bidra till stabilare bostadsområden.

– Kantrar det åt något håll får vi ett obalanserat samhällsbygge. Det är det vi ser i dag med utanförskapsområden, oroligheter och kraftigt minskade skatteintäkter.

undefined
Enligt Olov Holst (M) påverkar upplåtelseformerna även kommunens skatteintäkter. Dessa har minskat mycket de senaste åren. "Skatteintäkterna är direkt kopplade till hur man bygger. Vi ser att inkomsterna är lägre i bostadsområden med högt antal hyresrätter", säger han.

Oppositionen håller inte med. De är emot både att kommunen gör bostadsrätter av befintliga hyresrätter och att Sigtunahem har fått direktiv om att producera bostadsrätter och småhus.

– När de tar lägenheter från allmännyttan blir det svårare att hitta en bostad för exempelvis unga och pensionärer. Hela 16 000 personer står i kö till kommunens hyresrätter. Många vill ha en hyresrätt, inte bara för att de inte har råd att köpa en bostadsrätt. De vill exempelvis inte behöva betala oförutsedda renoveringar själv, eller byta ut frysen om den går sönder, säger Marie Axelsson (S).

undefined
Så här kommer kvarteret Stationshusen se ut när det är klart. Bilden är från Sätuna torg sett. Bakom husen ligger Märsta station.

Hon anser att kommunen redan har en bra bostadsblandning i flera områden och lyfter Sigtuna stad som ett exempel där det råder balans mellan ägda bostäder och hyresrätter.

Därför protesterade oppositionen mot en försäljning av 58 hyresrätter på Hagtornsvägen och Nyponvägen centralt i staden, samt mot en nyligen beslutad försäljning av 64 radhusliknande tvåvåningshus i grannområdet som ska säljas till hyresgästerna. Prislappen föreslås bli 28 700 kronor per kvadratmeter, men oppositionen anser att det inte är ett marknadsmässigt pris.

– Direkt efter kommunens första försäljning låg flera av de bostäderna ute till försäljning för ett mycket högre pris. Vi är inte emot att folk köper sina bostäder, men det ska inte ske genom ombildningar.

Blir det inte lugnare i områden där man blandar hyresrätter och bostadsrätter?

– Jo, jag tror att det är bra med blandade upplåtelseformer, speciellt vid nybyggnation. Men jag tycker att kommunala bostadsbolag har ett större ansvar att bygga hyresrätter, säger Marie Axelsson som vill att kommunen överlåter allt byggande av bostadsrätter åt privata byggbolag.

undefined
Just nu är det tvärstopp i bostadsbyggandet i andra kommuner på grund av ökade materialkostnader, högre räntor med mera. Risken finns därför att det kan bli svårt för Sigtunahem att sälja sina nya bostadsrätter. "Ja, risken finns", säger Marie Axelsson (S).

Olov Holst håller inte med om att det är svårt att få en hyresrätt i Sigtuna kommun:

– Vi har flera tusen i kön, men alla står ju inte i kö för att de är utan bostad i dag. Enligt uppgift från media tar det bara en dag att få bostad i kommunen. Vår kommun är bland dem som producerat flest hyresrätter i Stockholmsregionen de senaste åren. Vi har redan byggt de hyresrätter som marknaden efterfrågar.

Marie Axelsson svarar att det bara är lägenheter med väldigt hög hyra som går att få tag i på en dag.

Hade det varit bättre att ombilda till bostadsrätter i exempelvis hyrestäta stadsdelen Tingvalla istället för i Sigtuna stad?

– Det hade varit väldigt bra det också. Men det är inte vi från kommunen som säger att områden ska ombildas, utan det är de boende som har initiativet. Det går till så att de bildar en bostadsrättsförening och sedan går de till Sigtunahem och säger att de skulle vilja ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter. Därefter fattar kommunen ett beslut, säger Olov Holst.

undefined
Maria Carlsson, marknadsansvarig på Sigtunahem, säger att intresset är stort för både de nya bostadsrätterna och hyresrätterna som byggs vid Märsta station.

Enligt Maria Carlsson, marknadsansvarig på Sigtunahem, är intresset för de nya bostadsrätterna i Stationshusen högt:

– Intresset är superstort och det är ju inte så konstigt med tanke på läget och det moderna urbana konceptet Stationshusen erbjuder. Vi har redan långt över 500 personer som är intresserade av att veta mer. Även intresset för hyresrätterna är stort.

Fotnot: Intervjun med Olov Holst (M) gjordes före 24 oktober 2023, då Liberalerna och Centerpartiet meddelade att de lämnar kommunstyret där Holst är ordförande.

Karta: Kvarteret Stationshusen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!