En vårdag 2015 kommer fyra beväpnade maskerade personer in i en guldbutik i Valsta. Inuti butiken finns juveleraren Zaki Shahane som flytt Libanon för att få jobba med smycken i Sverige. 30 år tidigare hade han aldrig kunnat ana vad som skulle hända och varför han och inte rånarna skulle hamna bakom galler.
– Det här är det Sverige vi inte vill ha, säger han.
Bakom lås och galler sitter Zaki Shahane i dag i sin guldbutik i Valsta centrum – som han drivit nästan 30 år.
Det är måndag morgon och han har precis öppnat upp sin guldsmedsbutik för dagen. Sedan några år tillbaka har han ett galler vid entren. Anledningen är att han blivit attackerad av maskerade män i sin butik – två gånger.
Smycken glimrar i hela butiken och skapar ett litet sken i Valsta Centrum. Zaki Shahane sätter sig ner framför ett glasbord i butiken och börjar berätta.
– Som 13-åring började jag praktisera som smed i Libanon. Men efter ett tag bestämde jag mig för att ta mig till Sverige.
Sedan dess har han drivit sin butik i Valsta centrum.
Valsta började byggas 1958, när dåvarande Märsta kommun skulle bygga ut för fler invånare. Centrumet invigdes den 10 oktober 1971.
1990 hamnade Zaki i Valsta. Sedan dess har han designat egna smycken och sålt från återförsäljare. Inte kunde någon ana då att Valsta centrum skulle bli ett tillhåll för en av de värsta kriminella grupperingarna i Sverige.
Den 13 maj 2015 klockan 11 på förmiddagen inkommer ett larm till polisen om att fyra personer ska ha kommit in i guldsmedsbutiken med tillhyggen i händerna. Zaki fick föras till sjukhus med ambulans och enligt honom själv fick han sy 36 stygn då han blivit skadat av ett vasst föremål.
Rånarna ska ha försvunnit från centrum i bil, och enligt uppgifter till polisen lade rånarna ut vassa hinder för att förhindra att bli jagade av polisen.
Reportern Jens Flyckt som då jobbade på tidningen Sigtunabygden, som ägdes av Upsala Nya Tidning, var på plats vid Valsta centrum och berättade att hela centrum var avspärrat efter händelsen.
Trots att såret läkte ihop skulle det inte ta slut där.
Förundersökningen om grovt rån i fallet lades ner den 22 september samma år.
– 2017 blev jag rånad igen. Inga personer har dömts för någon av rånen och utredningarna har lagts ner.
För att kunna fortsätta har han satt upp ett galler vid butikens ingång. Med hjälp av en fjärrkontroll öppnar han grinden när det kommer en kund som han kan lita på. Zaki Shahane menar att han aldrig kommer kunna ta bort grinden.
– Jag förlorar halva kundkretsen med grinden. Det blir inte lika naturligt att man kommer in och tittar.
Under sina nästan 30 år i butiken har han sett Valsta förändras. Kommunen har under hans tid gjort satsningar för att rusta upp området.
– Det har satsats mycket och det har gett resultat. Men samtidigt forsätter det. Något är märkligt. Kriminaliteten slutar ju inte. Jag tror att det behövs hårdare lagar och längre straff. I Tyskland och Frankrike har de hårdare lagar, varför har man inte det i Sverige?
Samtidigt som otryggheten växer i centrum, så har han svårt att släppa butiken som han drivit sedan 90-talet.
– Man kämpar trots svåra tider. Det är svårt att släppa verksamheten. Jag överlever på 30-års kredit. Det går inte att släppa den kundkrets som jag byggt upp. Man kan bara hoppas på att det blir bättre.