Under Almedalsveckan i Visby som traditionellt pågår första veckan i juli satsar Sigtuna kommun stort för att synas i vimlet av politiker, lobbyister, företag och organisationer. Kommunen lägger 472 369 kronor på en heldag med seminarier och samtal under vinjetten "Vi får Sverige att lyfta". Det handlar om att lobba för flyget och Arlanda.
– Vi har två syften, att lyfta vikten av Arlanda och flyget för Sigtuna och hela regionen. Det är en del av arbetet med att bygga varumärket Sigtuna och där är Arlanda en viktig komponent, säger Olov Holst (M) kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna.
Seminarierna cirklar löst runt ämnet Arlanda och har rubriker som "Nytt säkerhetspolitiskt läge – kommuners ansvar i en osäker omvärld", "Arlanda – hur planeras och utvecklas en stad i staden? eller "Arlandas framtid – globalt nav eller nya Bromma? Inbjudna gäster är bland andra MSB:s, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, generaldirektör, ett av Miljöpartiets språkrör, Märta Stenevi, och ett tidigare språkrör Maria Wetterstrand. Dagen avslutas med en debatt om flygets framtid med företrädare för näringsliv, intresseorganisationer och andra kommuner som driver frågan om flygets framtid.
– Arlanda påverkar allt i kommunen, säger Olov Holst (M) om varför man väljer just Arlanda som ämne att diskutera.
– Det handlar om allt från infrastruktur till arbetsplatser och kommunikationer. Allt påverkas. En del av syftet är att visa Arlandas betydelse men också att visa att det fattas investeringar, i just infrastruktur, säger han.
Att vara i Almedalen menar han är självklart eftersom det är Sveriges epicentrum när det gäller möten mellan politik och näringsliv.
Hur kommer kommunens invånare att tjäna på och märka att de här seminarierna hålls?
– Långsiktigt kommer man märka det när det gäller investeringar och företagsetableringar som ger fler jobb, säger han.
Han är den enda av Sigtunas folkvalda som ska delta i något av seminarierna som kommunen arrangerar i Almedalen. Hans resa och boende betalas inte av kommunen, enligt kommunens informatör, utan av hans parti, Moderaterna. Det är istället fem av kommunens högre tjänstemän inom samhällsbyggnad, näringsliv och kommunikation, som kostnaderna för boende och resa gäller, enligt informatören.
Andra kommuner har resonerat annorlunda. Uppsala ordnar inga egna seminarium men skickar dit sju kommunala tjänstepersoner och sex kommunalråd till en kostnad av ungefär 150 000 kronor. Tierps kommun skickar varken tjänstemän eller politiker till veckan och anordnar inte heller några seminarier eller liknande.
Den största kostnaden kommunen planerar för är själva platsen där seminarierna hålls. I priset ingår förutom tält även ljudanläggning och ljudteknik samt stolar och bord. Den näst största utgiften är arvodet till konsulterna som förberett och planerat för seminarierna och en uppskattning, då PR-firman Rud Pedersen har ett längre uppdrag från kommunen att stärka Sigtuna kommuns varumärke. Den tredje största utgiften är för informationsmaterial, videoinspelning och streaming. Tre av de inbjudna talarna har begärt arvode, varav Maria Wetterstrand får merparten 18 000 kronor för att delta i ett seminarium och en frågestund.
Alla seminarier ska livestreamas och gå att se på Sigtuna kommuns hemsida i efterhand.