Minskad Uppsalanärvaro under Almedalsveckan

En nedbantad deltagarskara från Uppsala åker i år till Almedalsveckan för möten och seminarier. En viktig fråga är än så länge olöst: vem som ska dela rum med vem. "Jag hoppas på Fredrik Ahlstedt", säger Erik Pelling.

Söndag den 3 juli fylls Almedalen i Visby med politiker, företag, organisationer och alla andra som vill delta under Almedalsveckan - som nu kortas till fem dagar.

Söndag den 3 juli fylls Almedalen i Visby med politiker, företag, organisationer och alla andra som vill delta under Almedalsveckan - som nu kortas till fem dagar.

Foto: Emil Lundberg/arkiv

Uppsala2022-07-03 05:00

Efter två års pandemiuppehåll gör Almedalsveckan comeback. På söndag drar den igång – och tar slut redan på torsdag. Från åtta till fem dagar, alltså. Och antalet offentliga evenemang i år, 2 067 stycken, är knappt hälften så många jämfört med rekordåren innan pandemin. Trots att det är valår.

– Det är många som frågat sig vart Almedalsveckan är på väg. Arrangörerna har utvärderat veckan och kommit fram till att den varit för lång, i slutet har folk inte orkat vara kvar, säger Pernilla Björk, kommunikationsdirektör vid Uppsala universitet och själv en erfaren Almedalsdeltagare.

Håller du med?

– Ja. Jag tror på att ha färre men bättre evenemang.

undefined
Campus Gotland är sedan 2013 ett campus inom Uppsala universitet. Campus Gotland ligger i Visby, alldeles intill Almedalen.

Och färre evenemang i Uppsala universitets regi blir det nu. Man ordnar i år ett 30-tal seminarier, hälften jämfört med 2019. Omkring 30 personer från universitetet, de flesta forskare, åker dit. Utöver dem är ett gäng redan på plats, eftersom Campus Gotland är en del av Uppsala universitet.

– Campuset ligger dessutom mitt i Almedalen. Vi har också flera stora lokaler i Visby som vi hyr ut till andra aktörer under veckan, säger Pernilla Björk.

undefined
Söndag den 3 juli fylls Almedalen i Visby med politiker, företag, organisationer och alla andra som vill delta under Almedalsveckan - som nu kortas till fem dagar.

Under 2010-talet fick Almedalsveckan en ny prägel. Från att främst ha varit ett politiskt forum tog företag och offentliga verksamheter allt större plats.

Och Uppsala såg till att få sin del i rampljuset. 2017, 2018 och 2019 hade bland andra Uppsala kommun, Region Uppsala och Handelskammaren en gemensam jättesatsning för att marknadsföra Uppsala. På Donners plats, mitt i smeten i Visby, hyrde man in sig och ordnade en rad evenemang till en kostnad av cirka en miljon kronor. I den summan ingick inte resor och logi.

undefined
Under 2017, 2018 och 2019 hyrde flera aktörer i Uppsala in sig på Donners plats i Visby, för att marknadsföra Uppsala under Almedalsveckan. Här är en bild från 2019.

Rekordåret 2018 deltog 50 personer enbart från kommunen. I år är antalet klart blygsammare: sju kommunala tjänstepersoner och sex kommunalråd.

– Det här blir en slags nystart efter pandemin. Men det är massor av bra seminarier. Jag kommer att delta i panelsamtal, debatter och olika möten från tidig morgon till kväll, säger Erik Pelling (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

undefined
Erik Pelling (S) är ett av sex kommunalråd från Uppsala som väljer att åka till Almedalen. Han kommer att ha ett späckat schema.

Han konstaterar att Almedalen är "toppen för att riva av möten".

– Alla är ju på plats, så man hinner med otroligt mycket. Det blir mycket möten med byggföretag och andra som kan vilja investera i Uppsala.

Övriga kommunalråd som valt att åka är Fredrik Ahlstedt (M), Therez Almerfors (M), Rickard Malmström (MP), Linda Eskilsson (MP) och Liberalernas nya kommunalråd Jennie Claesson.

Jennie Claesson har varit i Almedalen otaliga gånger under sina år i näringslivet, det här blir första gången som politiker.

– Det ska bli jättespännande, men skillnaden blir nog inte så stor. Jag åker ju fortfarande dit för att inspireras, dela med mig och lära känna nya människor. Nästan halva mitt nätverk har jag byggt i Almedalen.

undefined
Kommunalrådet Jennie Claesson (L) hyllar Almedalsveckan: "Almedalen är unik, vi behöver göra allt vi kan för att värna de samtalen. Vilken annan plats i världen är öppen för alla, där man kan gå fram och prata med politiker, vd:ar och vem man vill bara sådär?"

Jennie Claesson håller tummarna för att Almedalen om något år är lika stort som innan pandemin.

– Almedalen är unik. Vilken annan plats i världen är öppen för alla, där man kan gå fram och prata med politiker, vd:ar och vem man vill bara sådär? Det är verkligen demokrati.

undefined
Under 2010-talet fick Almedalsveckan en ny prägel. Från att främst ha varit ett politiskt forum tog företag och offentliga verksamheter allt större plats.

Kommunens Almedalsbudget ligger i år på 150 000 kronor. De tretton deltagarna ska bo tillsammans i ett hus i innerstaden, och kommer som vanligt att få dela rum. Jennie Claesson skrattar högt över frågan om vem hon vill ha som rumskompis.

– Helst en kvinna, så Linda eller Therez. Men i Almedalen brukar allt gå. Jag har delat rum med män och sovit i en pytteskrubb ett år när det kom fler än planerat. Det gick bara bra.

Erik Pelling hoppas få dela rum med Fredrik Ahlstedt.

– Han ska ju lämna kommunpolitiken nu så det är ett bra tillfälle att runda av. Vi har tyckt olika i en del politiska frågor, men har kommit bra överens. Vi har bott ihop trångt i Almedalen förut och vad jag märkt snarkar han inte.

undefined
Uppsala universitet arrangerar ett 30-tal seminarier under Almedalsveckan i år, vilket är färre än vanligt. De kommer alla att sändas på universitetets hemsida.

Almedalsveckan var inte helt avblåst under pandemin. Ett antal digitala seminarier hölls – och det är något man kommer fortsätta med. En fjärdedel av evenemangen i år sänds även digitalt. Uppsala universitet streamar alla egna seminarier på sin hemsida. Pernilla Björk tipsar särskilt om två av dem: 

– Nya rektorn Anders Hagfeldt har tagit initiativ till ett seminarium om hur Sverige ska stärkas som forskningsnation, det är på tisdag klockan 14.30. Och på tisdag klockan 12.15 är det ett seminarium om vilken kunskap och demokrati som behövs för att vi ska lyckas med klimatomställningen.

Uppsala i Almedalen

Region Uppsala: Sex personer på plats, två deltar digitalt. Akademiska sjukhuset håller seminarium om hur patienter kan vara med och skapa kvalitet. Budget på 185 500 kronor.

Uppsala kommun: 13 personer på plats. Budget på 150 000 kronor.

Uppsala universitet: Cirka 30 personer åker dit. Håller ett 30-tal seminarier. Budget på 700 000 kronor.

Sveriges lantbruksuniversitet: 3-5 personer från Uppsala på plats. Håller ett seminarium om hållbarhet och beredskap. Beräknad budget 200 000.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!