Solen strålar ikapp med de turister och semesterfirare som efter torsdagens lättade restriktioner gett sig ut för att gå på restaurang.
Men än är krisen inte över för de krögare som lyckats undvika konkurs under pandemin.
– Pandemin har varit en levande mardröm för oss, som för många andra, och vi är förstås jätteglada över att restriktionerna nu lättar. Men vi vet inte än vad det kommer innebära för vår verksamhet, säger Christian Cederfarm, krögare på restaurang Anders & Jag (fd Magasinet) i Märsta centrum.
Det har varit så många bakslag att de fortfarande ligger lågt när det gäller exempelvis nyrekrytering av personal. De är också restriktiva med att beställa hem större kvantiteter med färskvaror, innan de vet hur många kunder som kommer tillbaka.
– Många som tidigare arbetade på restaurang har hittat jobb i andra branscher under pandemin. I sommar får vi därför anställa passionerade personer och istället träna upp dem från grunden, säger Christian Cederferm.
Han vill inte spekulera i hur många gäster som kan komma tillbaka i sommar.
– Nej, det är svårt att spekulera. Samtidigt vill ju människor komma ut och hitta på roliga saker nu, och Arlandas trafik ökar jättemycket varje dag, säger Christian Cederferm.
På Farbror Blå restaurant & bar i Sigtuna stad ser Niklas Larsson, en av ägarna, ljust på framtiden. Han tror att det kommer många gäster denna första helg, när de får ha öppet efter klockan 20.30 och fler än fyra personer får sitta vid samma bord.
Liksom många andra restaurangägare har de förlorat rutinerad personal, som nu börjat studera eller hittat jobb i andra branscher. Istället har de anställt flera ungdomar som behöver läras upp från grunden.
På andra sidan Stora gatan är även personalen på restaurang Kopparkitteln redo för sommarens första gäster efter att restriktionerna lättade. Ett bord som reserverats för ett större sällskap står dukat på uteverandan.
– Även om restriktionerna nu lättar så tror vi att fler kommer välja att sitta ute i sommar. Därför har vi förberett för alla väder med solskydd, extra regnskydd och värme, säger ägaren Nick Akrapp.
Han ser positivt på framtiden.
– Ja, det kan i varje fall inte bli värre än det varit under pandemin. Jag hade tur som fick låna pengar på mitt hus för att klara restaurangen. Många kolleger har både gått i konkurs och har stora skulder kvar, säger Nick Akrapp.
Han är som många andra inom besöksnäringen här besviken på statens agerande under pandemin. De största stöden betalades ut till storföretag inom en välmående industri.
– Ingen kan lastas för pandemin, men det fanns en stor okunnighet hos dem som beslutade om stöd till restauranger. I praktiken fick vi näringsförbud genom restriktionerna, men vi förväntades ändå prestera. Trots bankstöd sa även bankerna blankt nej till lån åt restauranger, säger Nick Akrapp, en av dem som nu arbetar nästan dygnet runt för att få verksamheten att gå runt.
Även på Kopparkitteln har de känt av bristen på exempelvis utbildad och rutinerad serveringspersonal.
– Ja, det märks när kanske 50 000 skickliga personer lämnat sina yrken och sadlat om. Vi försöker nu utbilda så många som möjligt under kort tid. Många är unga och det kommer säkert bli en del misstag i början, men det är så det är nu. Vi får hantera det och hoppas att även gästerna har tålamod med dem som är nya i yrket i sommar, säger Nick Akrapp.