Trots optimism – företagare rädda för att nyanställa

Konjunkturen har sjunkit mer än i övriga riket. Särskilt drabbade är företag i Sigtuna kommun. Det visar årets Småföretagsbarometer för Stockholms län.

Fungerar småföretagen så finns även butiker, restauranger och sjukvård i hela länet. Därför är det viktigt att företagen får fortsatt stöd en tid, säger Thomas Byström (tv), Lotta Giesenfeld Boman och Michael Harvey.

Fungerar småföretagen så finns även butiker, restauranger och sjukvård i hela länet. Därför är det viktigt att företagen får fortsatt stöd en tid, säger Thomas Byström (tv), Lotta Giesenfeld Boman och Michael Harvey.

Foto: Maria Lindblom

Sigtuna2021-06-18 21:30

Under fredagen presenterade Företagarna och Swedbank årets Småföretagsbarometer. Pressträffen hölls på konferensanläggningen Sigtunahöjden i Sigtuna.

– Fyra av fem jobb i Sverige skapas av företag med upp till 49 anställda. Stockholms läns småföretag har dykt hårdare än övriga riket, vilket är allvarligt eftersom länet är så stort, och motorn i svensk ekonomi, säger Thomas Byström, regionchef på Företagarna.

I Sigtuna finns många av de företag inom besöksnäringen och detaljhandeln som gått på knäna under pandemin. Samtidigt finns nu en optimism inför framtiden hos företagarna i Sveriges fjärde största hotelldestination.

undefined
Arlanda flygplats är viktig för företagen i hela länet. När affärsresenärerna försvann märktes det tydligast i Sigtuna, säger Thomas Byström regionchef på Företagarna i Stockholm och Uppsala län, här på Sigtunahöjdens scen under pressträffen.

– Den viktigaste delen i årets undersökning handlar om ”postcorona”. I besöksnäringen går det inte att få tillbaka pengarna som man förlorat. Det går ju inte att äta två luncher per dag eller bo två nätter per dygn, säger Thomas Byström som anser att vissa branscher behöver stöd från staten även tiden efter pandemin.

Detta skulle enligt Företagarna även gynna unga och utlandsfödda som många gånger får sitt första jobb i dessa branscher.

Ett problem som UNT skrivit om tidigare är att pandemistöden till mindre företag har kantats av krånglig byråkrati.

– Jag vet att det har funnits en välvilja hos regeringen då stöden har beslutats, men tyvärr har de som har hand om det inte haft kompetens för att se hur näringslivet ser ut idag, säger Thomas Byström.

Årets mätning visar de lägsta siffrorna någonsin för småföretagens sysselsättningstillväxt, orderingång, omsättning och lönsamhet i länet. Samtidigt finns en stark optimism bland dem som svarat på enkäten.

– Ja, vi tror på en kraftig återhämtning, dock från väldigt låga nivåer. Och det finns flera hinder.

Ett av hindren är bristen på lämplig arbetskraft. Många som sagts upp har fått nya jobb eller börjat utbilda sig.

– Vi kommer nog att ha mycket att göra i höst, men jag vet inte om jag vågar fastanställa till hösten. Följden blir att det blir mer osäkra timanställningar framöver, säger Sigtunahöjdens ägare Lotta Giesenfeld Boman, som berättar att yrkesutbildningar i regionen har lagts ner under pandemin.  

En slutsats av undersökningen är att arbetsgivaravgiften behöver sänkas i utsatta branscher. Även en matchning för kompetens samt fler utbildningsplatser i Yrkeshögskolan efterfrågas.

När företagen tittar på året som gått så är det många som önskat en bättre samordning från myndigheterna. Oftast har stöden till större företag fungerat smidigt, men många småföretag har haft problem. Sigtunahöjden fick exempelvis vänta i sju månader på permitteringsstöd till 15 anställda.

– Med facit i hand hade det kanske varit bättre om de hade stängt ner helt och gett oss stilleståndsersättning. De borde också ha samordnat stöden till ett enda verk, exempelvis Skatteverket där de var proffsiga, säger Lotta Giesenfeld Boman.

När det gäller antalet konkurser så anser de företagare som deltog i pressträffen att siffrorna inte stämmer.

undefined
Michael Harvey ordförande i Taxitransportörerna och företagare inom taxi- och båttrafik i Sigtuna skulle inte ha klarat att ha kvar sitt företag om han inte haft körningar åt skolor och färdtjänst.

– Många som har familjeföretag eller enskilda företag går i personlig konkurs om de lägger ner. Därför har de istället skjutit upp sina skatteinbetalningar och tagit lån för att klara företaget, säger Michael Harvey, Sigtunaföretagare inom taxi- och båttransporter.

Enligt honom är summan för alla uppskjutna skatter bland egenföretagare i dag uppe i cirka 45 miljarder kronor.

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern har genomförts sedan 1985. Undersökningen omfattar 4 000 företag i det privata näringslivet i Sverige med 1–49 anställda. I Stockholms län har i år 611 företagare svarat på frågorna.

Enkäten brukar ofta ha stor träffsäkerhet vad gäller det ekonomiska läget för småföretag och utvecklingen tolv månader framåt.

Stockholms läns konjunkturutveckling har varit svagare än riksgenomsnittet under året som gått. Företagens framtidsprognoser är mycket optimistiska.

Karta: Sigtunahöjden hotell och konferens
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!