Brandbeslutet upprör: "Sigtuna stad blir oskyddad"

Sigtuna stad kommer ibland att stå oskyddad om brandstationen i staden läggs ner. Det säger två tidigare brandmän.

"I Sigtuna finns förutom trästaden, bland annat flera konferensanläggningar, äldreboenden och skolor som kan behöva hjälp snabbt. Det kommer de inte att få om den nya brandstationen är på utryckning i andra delar av kommunen, säger Magnus Sjöholm, brandman och förbundsombudsman på Kommunal.

"I Sigtuna finns förutom trästaden, bland annat flera konferensanläggningar, äldreboenden och skolor som kan behöva hjälp snabbt. Det kommer de inte att få om den nya brandstationen är på utryckning i andra delar av kommunen, säger Magnus Sjöholm, brandman och förbundsombudsman på Kommunal.

Foto: Maria Lindblom /pressbild

Sigtuna2021-04-09 17:00

Sigtuna brandstation ska säljas och personalen sägs upp när en ny brandstation för hela kommunen öppnar 2022. Det rapporterade UNT i förra veckan. Brandkåren Attundas förbundsdirektör Martin Öhrstedt svarade att det totalt sett kommer att bli bättre för invånarna i Sigtuna kommun.

Men flera brandmän håller inte med.

– Det stämmer inte. Sigtuna stad kommer initialt att stå oskyddad om det börjar brinna där samtidigt som det har hänt något i exempelvis det stora industriområdet i Rosersberg, eller vid Arlanda flygplats, säger Magnus Sjöholm, tidigare brandman i Attunda och numera förbundsombudsman på Kommunal.

Både han och kollegan Mikael Svanberg säger att de i sina yrkesroller har sett att en nedrustning har pågått i flera kommuner inom svensk räddningstjänst de senaste tjugo åren.

– Riksdag och regering pratar om att återuppbygga totalförsvaret med det civila försvaret, där räddningstjänsten är ett av de viktigaste kommunala verktygen. Men kommunerna skär samtidigt ner.

undefined
Magnus Sjöholm har arbetat som brandman i hela sitt liv och känner väl till Sigtuna kommun. "Att ta bort brandmän när riskbilden ökat är inte rätt väg att gå. Vi hoppas att tillsynsmyndigheten MSB ska reagera" säger han.

I Sigtuna kommun kommer det att bli fem färre brandmän dygnet runt om det nuvarande beslutet står fast. På brandstationen i Sigtuna stad har idag, under dygnets alla timmar, ett brandbefäl och fyra deltidsbrandmän (RIB) - ständig beredskap. 

Tack vare att de är ett befäl och fyra brandmän så klarar de gränsen för att få utföra rökdykning.

– RIB-personalen (räddningstjänstpersonal i beredskap) är otroligt viktig för att räddningstjänsterna ska fungera.

Men är det inte svårt att bemanna RIB-tjänsterna?

– Jo, i Sigtuna har de personal, men många kommuner har haft svårt att hitta tillräckligt med personal under senare år, säger Magnus Sjöholm.

Han anser att riskbilden i Sigtuna kommun har ökat under de senaste tio åren. Utöver att antalet invånare är högre, så finns i normalfallet tiotusentals arbetsplatser kring Arlanda och i logistikområde Nord i Rosersberg.

undefined
Nylligen brann aulan vid SSHL ner. Brandförloppet gick mycket snabbt och det utreds om branden var anlagd.

På Arlanda flygplats finns en brandstyrka som enbart arbetar med flyget. Alla olyckor och bränder som kan ske vid terminalerna, i tågtunnlarna under jord, på hotellen och på E4 är den kommunala räddningstjänstens uppdrag.

– Så det kommer bli en försämring för hela kommunen om det blir färre brandmän. Varje gång brandstyrkan vid den nya stationen rycker ut till andra delar av kommunen så kommer insatstiden till bränder i Sigtuna att vara mycket längre än i dag när det redan finns en brandstyrka på plats i staden.

Karta: Sigtuna brandstation
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!