I onsdags, 22 november, inleddes en rättegång i Uppsala tingsrätt om svindleri. Enligt åtalet har personer bakom det Uppsalabaserade byggföretaget Systemhus blåst upp värdena i bokföringen med drygt 100 miljoner kronor.
I och med att företagets värdering överdrevs kan människor ha vilseletts att teckna aktier i Systemhus, menar åklagaren. Hundratals småsparare köpte aktier i företaget och förlorade sina pengar när det gick i konkurs 2020.
Fem män bakom Systemhus är åtalade men bara fyra har gått att få tag på. Den femte åtalade i svindlerimålet, en man vi kan kalla Erik, är häktad i sin utevaro och internationellt efterlyst.
– En europeisk arresteringsorder är utfärdad för honom och han ska gripas om han påträffas, säger vice chefsåklagare Ted Murelius.
Ett av de sista spåren efter Erik är ett brev till en domstol för tre år sedan. Han skrev att han inte undvek rättsväsendet men kunde inte infinna sig i rättssalar "eftersom jag lever under direkta hot från den undre världen".
Under en stor del av sitt liv har Erik utpekats som lurendrejare. Han har dykt upp runt om i landet under olika namn och ofta skapat rubriker. Exempelvis 2007 varnade fackförbundet Byggnads sina medlemmar för att ta jobb på företag där Erik fanns med i ledningen. "Orsaken är en lång rad konkurshärvor", skrev tidningen Byggnadsarbetaren.
Samma år rapporterade Dalarnas Tidningar om ett företag som företrätts av Erik. I ett byggprojekt i Mora skulle "i princip samtliga" som företaget haft att göra med blivit lurade på pengar.
Skriverierna fortsatte. "Affärsmannens meritlista: aktiv i 74 konkursade bolag", löd en rubrik om Erik i Vestmanlands Läns Tidning 2016.
Ett återkommande mönster i hans kölvatten är skulder, uteblivna löner, försvunna investeringar och människor som känt sig lurade.
En liknande bild framkommer i polisens utredning av Systemhus-ärendet. En av dem som känt sig duperad av Erik är en kvinna i Sörmland som kom i kontakt med honom 2017 då hon ville hon sälja sin sommarstuga.
I polisförhör berättar kvinnan att Erik lanserade en idé om att han och kvinnan gemensamt skulle ordna så att hennes sommarstuga byggdes om. Det skulle öka värdet, därefter skulle de sälja huset och dela på vinsten.
Enligt kvinnan hade Erik med sig ett kontrakt och lovade att ett av hans bolag genast skulle lösa hennes bolån på drygt 600 000 kronor. Hon var ensamstående och beskrev sig som desperat att bli av med lånet.
Hon skrev på kontraktet och ska då ha förlorat äganderätten till huset utan att få betalt för det. Trots löftena löstes inte lånet och hon tvingades därmed fortsätta betala räntorna. Månaderna gick, kvinnan bollades runt mellan olika personer inom Systemhus och lånet förblev obetalt.
Kvinnan har uppgett att någon i Systemhus tog ut en inteckning på en miljon kronor i huset utan att hon visste om det. Efter ett tag upptäckte hon att huset hade skrivits över på ett för henne okänt bolag.
Polisen sammanfattade: "NN (kvinnan) är desperat och känner att hon har en skuld på 650 000 kronor för resten av sitt liv för en fastighet som hon inte äger." Hon hade tagit hjälp av en jurist för att häva kontraktet med Erik men det var upp till två års väntetid i rätten och hon hade inte råd att betala räntorna under tiden.
Kvinnan är en av de 25 personer som är kallade att vittna under rättegången i Systemhusmålet.
UNT har sökt Eriks försvarare utan framgång.