Den omfattande rättegången i Systemhus-härvan går in på sista varvet. Det gäller ett mål där fem personer från ledningen i Uppsalabaserade Systemhus AB åtalats för grovt svindleri.
Enligt åklagaren blåste de upp bokföringen med drygt 100 miljoner kronor för att vilseleda människor att köpa aktier i Systemhus. Hundratals småsparare investerade totalt cirka sju miljoner i företaget och förlorade sina pengar när det gick i konkurs 2020.
Förra veckan var en anställd med ledande funktion i Systemhus inkallad att vittna i tingsrätten. I polisförhör hade kvinnan hävdat att Systemhus skickade ett fejkat bankutdrag till ett företag som skulle producera byggelement åt företaget.
När de anställda fick sina deklarationer ska de ha upptäckt att det saknades inkomstuppgifter, byggarbetare fick inte betalt och F-skattsedeln försvann. Allt detta enligt kvinnan som efterhand ska ha upptäckt att ledningen i Systemhus "blåljugit alla rakt upp i ansiktet."
Så lät det alltså när hon förhördes av polisen för ett par år sedan. Men under utfrågningen i tingsrätten var hennes version en annan. På åklagarens fråga hur det hade fungerat i Systemhus löd svaret kort och gott:
– Bra.
– Det var inget särskilt du reagerade för, fortsatte åklagaren Ted Murelius.
– Nej, inte vad jag kan komma på, svarade kvinnan som förklarade att hon glömt eller kanske förträngt vad som hänt.
Hon hade inkallats som vittne på begäran av åklagaren som såg en smula uppgiven ut när han fick klart för sig vad hon hade att komma med. Men han gav sig inte utan övergick till att högläsa ur polisens förhör med kvinnan.
De uppgifter hon lämnat i förhören om en "hotfull stämning" och en "ångestframkallande" företagskultur i Systemhus stod i stark kontrast till den beskrivning hon just lagt fram i rättssalen. Men så svängde hon.
– När du läser får jag en minnesbild av att det kan ha varit som jag sagt i förhören, förklarade hon då och medgav att det kunde ha gått till så som hon uppgett för polisen.
Under sin aktiva tid presenterade ledningen för Systemhus storslagna planer på bostadsprojekt runt om i Sverige. Markområden skulle bebyggas, det var i alla fall så det lät i prospekten.
Men i verkligheten blev det inte mycket byggt. En mer påtaglig följd av verksamheten i Systemhus är de många privatpersoner och företagare som hävdar att de blivit lurade.
Utredningen vimlar av vittnen som berättar om sina erfarenheter av affärsmännen från Systemhus. Där förekommer ofta uttryck som skurkar och bedragare.
En man som drev byggföretaget SGE i Enköping har berättat i förhör vad som hände när Systemhus kom in i bilden. SGE hade beställningar värda 115 miljoner och prognosen löd på 185 miljoner i omsättning. I det läget köptes SGE av Systemhus men det slutade snabbt med konkurs, 35 miljoner i skulder och oklarheter kring var tillgångarna hamnat.
Under förra veckans rättegång berättade en mäklare att han gick med på att utföra värderingar åt Systemhus till lågt pris.
– Systemhus lovade att jag skulle få sälja deras projekt om jag tog extra lite betalt. Men jag fick inga säljuppdrag och de betalade inte ens mina värderingar, sa mäklaren i rätten.
En 56-årig man utpekas som centralgestalt i härvan. Han är efterlyst och rättegången mot de övriga fyra åtalade genomförs utan att 56-åringen är på plats. Alla åtalade förnekar brott.