För två år sedan genomgick Östhammars kommun en stor omorganisation som skulle göra kommunen effektivare och ge medborgarna mer valuta för skattepengarna. En tanke med omgörningen var bland annat att korta beslutsvägarna.
Men redan från start varnades för bieffekter i form av otydlighet gentemot medborgarna.
Omorganisationen genomfördes 2021 och sedan dess har den kommunala förvaltningen varit indelad i fyra sektorer: utbildning, samhälle, omsorg och verksamhetsstöd, alla med varsin sektorchef.
Nu görs fyra sektorer om till sju kontor.
Majoritetsstyret bestående av M, SD, KD och BOA står bakom förslaget och skälen är till viss del desamma som sist det begav sig.
– Vi vill ha en organisation som är tydlig och logisk för medarbetare, förtroendevalda, medborgare och företag. Det ska vara lätt att veta vart man ska vända sig med sina frågor, säger Fabian Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Största förändringen genomgår nuvarande sektor samhälle, som delas upp i ett tekniskt kontor, ett näringslivskontor, ett samhällsbyggnadskontor och ett kultur- och fritidskontor. Under samhällsbyggnad hamnar tunga myndighetstjänster, som plan- och byggfrågor och miljöfrågor.
– Det har fungerat bra i de sektorer där man tydligt kunnat definiera vad man håller på med, som omsorg och barn- och utbildning, men i sektor samhälle har det inte gjort det. Där har man samlat allt annat. Det har blivit otydligt och krångligt. Få fattar vad begreppet attraktiv och växande kommun betyder, säger Lars O Holmgren (BOA).
Förslaget är också att lägga mer ansvar direkt på kommundirektören.
– Medborgare, medarbetare och näringsliv har inte vetat var ansvaret ligger i organisationen, eller vart de ska vända sig. Nu blir det klarare, säger Fabian Sjöberg.
Enligt honom kommer det nya sättet att organisera kommunen leda till färre chefer och inte kosta extra.
– Vi gör detta inom ramen för budgeten, och det väntas bli mer effektivt på längre sikt, säger Fabian Sjöberg.
Men oppositionen är inte imponerad. Lisa Norén (S) yrkade avslag på förslaget i kommunstyrelsen.
– Vi saknar en utvärdering av nuvarande organisation och det råder brist på involvering och förankring inför den här föreslagna förändringen, säger Lisa Norén.
Majoriteten menar att det inte behövs.
– Vi har träffat alla verksamhetschefer och har bra koll på vad som fungerar och inte, säger Sabina Ståhl (KD).
Socialdemokraterna motsätter sig framför allt en effekt av den nya omorganisationen – flytten av Kulturskolan från barn- och utbildningsnämndens till kultur- och fritidsnämndens ansvarsområde.
– Vi är rädda för att om man bryter samverkan mellan sektor bildning och kulturskolan kan det leda till försämringar och ojämlikhet. Kultur är ju faktiskt bildning, säger Lisa Norén.
Men för Ylva Lundin (SD) ter sig bytet av huvudmannaskapet naturligt.
– Barn- och utbildningsnämnden har ju enorma utmaningar och vi vill skala bort det som inte har med kärnverksamheten att göra. Kulturskolan hör naturligt till kultur- och fritidsnämnden, säger hon.
Ylva Lundin tror att medborgarna i kommunen struntar i vilken modell kommunen styrs med.
– De bryr sig inte om vi är organiserade på bredden eller höjden. Nu är det viktigt att vi visar att vi tagit rätt beslut genom att börja leverera, och vi kommer ordna upp alla oklarheter och styra upp den frustration som vi vet finns hos medarbetarna, säger hon.