Ny styrmodell ska ge mer valuta för skattepengarna

Nya styrmetoden ska göra Östhammars kommun effektivare och ge medborgarna mer valuta för skattepengarna. Men forskare varnar för att det kan bli otydligt för medborgarna.

Peter Nyberg, kommundirektör i Östhammar, tror på nya styrmodellen. "Det kommer att öka samarbetet inom kommunen och ge större möjligheter att fokusera på rätt saker."

Peter Nyberg, kommundirektör i Östhammar, tror på nya styrmodellen. "Det kommer att öka samarbetet inom kommunen och ge större möjligheter att fokusera på rätt saker."

Foto: UNT arkiv

Östhammar2021-01-09 19:00

Nya organisationen är igång sedan 1 januari. Systemet med flera förvaltningar har bytts mot en enda stor, som är indelad i fyra sektorer: utbildning, samhälle, omsorg och verksamhetsstöd, alla med varsin sektorchef. Över hela alltet styr kommundirektören, som ska se till att de beslut som politikerna fattar verkställs. På så sätt blir beslutsvägarna kortare.

Vad är vitsen med detta?

– Grundidén är att bygga bort stuprören och jobba mer tillsammans. Det gynnar välfärdstjänsterna, säger kommunstyrelsens ordförande, Jacob Spangenberg (C).

Han tror att Östhammarsborna ska få mer valuta för skattekronorna, helt enkelt.

Pådrivande för omorganisationen är kommundirektören Peter Nyberg. 

– Det handlar om tre saker: Flytta pengar från administration till skola, äldreomsorg med mera. Att jobba närmare varandra och därigenom undvika dubbelarbete. Medarbetarna ute i verksamheten ska också ta mer ansvar. Det är där mål och lösningar ska formas, säger han.

Mindre landsbygdskommuner anses tjäna på den här typen av styre. I Uppsala län jobbar redan Knivsta och Tierp så här.

Enligt Jörgen Johansson, docent i statsvetenskap på Förvaltningshögskolan i Göteborg, har systemet både för- och nackdelar.

– Det vanligaste är att låta nämnderna gå samma väg. Då blir det lättare att skapa samordning, säger han.

Erfarenheterna från kommuner han studerat, till exempel Ängelholm, visar dock att det kan bli otydligt vem som styr. 

– Färre politiker ger färre kontaktytor. Medborgarna vet inte vem de ska prata med i specifika frågor, det blir otydligt vem som är ansvarig, säger han.

I Ängelholm löste man det genom att inrätta politiska beredningar. Politikerna fick jobba med specifika frågor, förankra och sedan driva dem i kommunfullmäktige.

– Ett slags strategiskt utvecklingsarbete. Politikerna kände sig trygga med sin uppgift, fick tala direkt med medborgarna i större utsträckning och kände mer entusiasm. Ett mindre tungrott och komplicerat arbete än man haft i de olika nämnderna, säger Jörgen Johansson.

Östhammars kommun kommer att se över den politiska organisationen i vår, men Peter Nyberg tror inte att maktkoncentrationen kommer öka.

– Tvärtom! Det här ger oss större möjligheter att leda och styra. Men det handlar om hur man styr, förstås. Man ska inte tro att ett par nya streck i en organisationsskiss gör jobbet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!