Totalt beräknas det fleråriga projektet kosta 22 miljoner kronor där 17,7 miljoner söks från statliga forskningsrådet Formas. Resten står Östhammar och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, för. Målet är att bekämpa övergödningen i fjärdarna runt Östhammar.
Sedan april har SLU provfiskat för att ta reda på hur mycket karpfisk det faktiskt finns i Granfjärden, Östhammarsfjärden och Hunsaren. Helt enkelt för att kontrollera om det tänkta projektet är värt att satsa på. De försöken visar goda resultat så här långt.
– Vi har fått uppdateringar från SLU som visar att det finns goda förutsättningar att göra det i större skala, så det vill vi fortsätta med nu, säger Tora Jonsson, kommunal åtgärdssamordnare för vatten i Östhammar.
– Slutsatsen man kan dra är att det skulle göra skillnad om man tar upp karpfisk. Den här åtgärden kommer inte på egen hand rädda fjärdarna, men det är ett av flera initiativ som kan bidra till bättre vattenkvalitet, säger hon.
Men hur kan då åtgärden att ta upp fiskar som mört och braxen minska problemen med övergödningen i Östhammars fjärdar?
– Vid övergödning finns ett överskott av växtplankton, som är huvudföda till olika former av djurplankton, som i sin tur äts av braxen. Med andra ord: Tar man bort karpfisk, minskar även växtplankton, säger Tora Jonsson.
Under försöksprojektet som pågår nu fram till slutet av juni har fisken tagits upp med hjälp av fyra fiskfällor i form av stora bottengarn. All fisk som fångas sätts sedan tillbaka i fjärdarna eftersom det handlar om provfiske. Om och när det blir skarpt läge ska fångsten bli mat, är det tänkt.
– Tanken är att de skördade resurserna ska tillvaratas. Viss karpfisk, som braxen, är utmärkt matfisk för människor och kan därför bli livsmedel, säger Tora Jonsson.
I projektet ingår även vassbekämpning och det har redan pågått försök med det i SLU:s regi i bland annat Harg. Där matades Hargs bruks kossor med vass, och åt med god aptit, men tappade något i vikt. I höst startar SLU ett mer vetenskapligt projekt med vass som djurfoder.
Östhammars kommun, SLU, med stöd från föreningen för friskare vatten i Östhammars fjärdar samt Östhammars fiskevårdsområde söker sammanlagt 22 miljoner till projektet från statliga forskningsrådet Formas. Svar kan komma i november. Blir det ja kommer projektet påbörjas 2024 och pågå till 2028.