Tio ton vass blir mat till korna – bra i kristider

Vass kan vara en lösning nästa gång torkan skapar foderbrist. Men frågan är om kossorna gillar menyn. Det undersöks just nu av Sveriges lantbruksuniversitet i samarbete med Hargs bruk.

Örjan Östman, närmast i bild, bärgar vasskörden som sedan fraktas vidare till Löhammar för att bli ensilagebalar.

Örjan Östman, närmast i bild, bärgar vasskörden som sedan fraktas vidare till Löhammar för att bli ensilagebalar.

Foto: Catrin Pihl

Östhammar2022-07-09 12:00

Med en varm puff av avgaser och en kraftig smäll drar den modifierade hydrokoptern igång flygplansmotorn. Fredrik Holmén styr ut den mot vassruggen intill bryggan. Väl framme tuggar farkosten sig sakta med säkert igenom den gröna barriären och skörden samlas upp i stora plastsäckar.

Den bullrande hydrokoptern är konstruerad för att inte riva upp bottenslam i onödan. Motorn sitter i aktern och drivs framåt med hjälp av en luftpropeller. 

Just här i Mjölkfjärden vid Hargs bruk är vassen frodig och tät. En bra plats att hantera SLU:s senaste projekt, ”Reed for feed”, vars syfte bland annat är att undersöka om vass kan användas som foder till kor och hästar.

Torkan och den efterföljande foderbristen 2018 banade väg för projektet.

– Vass växer ju alltid, oavsett väder, så det kändes väl värt att prova, säger Örjan Östman, universitetslektor vid institutionen för akvatiska resurser på SLU.

undefined
Örjan Östman, universitetslektor vid institutionen för akvatiska resurser på SLU, hoppas att vassprojektet ska visa sig verkningsfullt. Tanken är att skapa återtag av fosfor i fjärden, samtidigt som vassen testas som djurfoder.

SLU samarbetar med Hargs bruk, som har lantbruk på Löhammar gård. Här ska en liten grupp djur väljas ut för att testa om kor vill äta vass. Fredrik Lundkvist som basar över Löhammar gård är positiv till projektet.

– Vass är inte någon energirik växt. Vi väljer ut 5–7 djur som inte kräver så mycket energi. Det handlar om dräktiga sinkor som tagits bort från mjölkproduktionen. De ska inte öka i vikt, men heller inte minska.

– Sen får vi se om de gillar den nya menyn, säger han.

undefined
Fredrik Lundkvist, lantbrukschef på Hargs bruk, väljer ut några av de kor som är dräktiga och inte är i mjölkproduktionen för att testa vass som foder. "De behöver inte så mycket energi."

För att duga som foder måste den skördade vassen ensileras, det vill säga genomgå mjölksyreprocess och stängas in i en hårt packad syrefri plastboll, precis som vanligt hö. 

Forskarna ska också undersöka om fodrets kvalitet kan förbättras genom olika fysiska och biologiska processmetoder. 

Förutom foderförsöket har vassupptagningen ytterligare en gynnsam effekt. Vassen binder fosfor och blir så kallad fånggröda. Men det är inte bra att ta upp för mycket heller. Allt handlar om balans.

undefined
Hargs bruk, vass skördas i fjärden för att bli foder till kor på Löhammar.

– Vass är viktig för både fåglar och fiskar, men utbredda vassbälten kan också bli monotona och svårgenomträngliga och leda till låg biologisk mångfald. Vass fyller även en funktion som skydd för stränderna från vågornas erosion, säger Örjan Östman.

Amerikanska experiment med vassröjning har visat sig ge positiva effekter på rovfiskars tillväxt. Kanske kan metoden förbättra miljön för abborre och gädda också i Östhammarsfjärdarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!