Orden kommer från Tomas Loreth Remén på Upplandsstiftelsen. Han har varit delaktig i arbetet med att skapa Nerhammarforsen vid Hargån som varit stängd för fiskvandringar i 350 år på grund den industriella verksamhet som funnits där.
– Efter att vi öppnade upp forsen kan fisken vandra in i Hargån från Bottenhavet och sedan upp- och nedströms i forsen. Det arbetet kommer att bidra till bättre lekmiljö och mera fisk både här i ån, men även i Östersjön dit fisken och deras avkommor återvänder så småningom, förklarar Tomas Loreth Remén som fortsätter:
– Nu tar vi nästa steg och ger alla möjlighet att följa fiskens vandring i realtid i slow-tv.
På måndagen togs den kamerautrustning som sänder live, via en kanal på Youtube, i bruk och blev tillgänglig för allmänheten.
– Alla vet vi att det sker många spännande saker i naturen. Nu får vi chansen att ta del av den här miljön och se vad som händer under ytan och vilka fiskar som passerar kameran.
Vad kan vi få se om vi bänkar oss framför tv:n?
– Vi kan få se abborre, id, mört och gädda liksom nors som vandrar upp nu på våren från havet för att leka och reproducera sig i de sötvattensjöar som finns här i Hargtrakten. Vi har redan kunnat se att det finns gäddor i storleksordningen sex–sju kilo här.
Tomas Loreth Remén skickar också med en varning om att det kan vara beroendeframkallande och svårt att slita sig ifrån tittandet om man väl slagit på kanalen.
– Det är kul och spännande liksom väldigt rogivande att kolla in vad som sker under vattenytan, varnar han.
Satsningen är unik enligt Tomas Loreth Remén.
– Bara på Värmdö har man tidigare gjort något liknande.
Man gör ganska snabbt associationer till SVT:s slow-tv "Den stora älgvandringen" med sändningen från Harg.
– Det är klart att man kan göra den kopplingen. Vi tycker det som händer under vattenytan är superspännande. Dock får man väldigt sällan möjligheten att få ta del av det. Nu har vi chansen och då vill vi sprida det till så många som möjligt.
Sedan tidigare finns en fiskräknare utplacerad vid en punkt i forsen som registrerar all fisk som passerar där.
– Den tar korta filmsekvenser på alla fiskar som passerar med en fördröjning, men inte som i realtid som denna.
Den fiskräknaren har från årsskiftet och fram till nu registrerat 700 fiskar i forsen.
– Det är en bra siffra med tanke på att den kalla våren, säger Tomas Loreth Remén.