På tisdagen invigdes fiskpassagen i Hargsån vid Nerhammaren i Hargs bruk. Passagen, eller omlöpet som det också kallas, byggdes klart 2021 och ska ge fisken i ån fri väg till gamla lekplatser. Initiativet bakom står Upplandssstiftelsen och Sportfiskarna för, men de har fått stöd från flera andra som har fiskens bästa för ögonen.
Liknande fördämningar som den i Harg finns det tusentals av i landet och fiskevårdande myndigheter samarbetar på flera håll för att antingen riva dem som inte längre används eller bygga fler fiskpassager.
Ett omlöp betyder mer fisk i ån, men framför allt i Östersjön, dit fiskarna återvänder så småningom.
– Det är fantastiskt roligt att se den här typen av projekt växa fram och vi ser redan nu att det kommer gynna särskilt rovfiskar som gäddorna, sade Gustaf Lind, generalsekreterare för Världsnaturfonden Sverige, WWF, som var på plats vid invigningen.
Han hade med sig en av WWF:s experter på området, Yvonne Blombäck.
– Att det blir fler fiskar här har stor betydelse för grunda havsvikar som Järnbodsviken utanför Harg. Gäddorna livnär sig nämligen på spigg, en pytteliten rovfisk som det blivit för mycket av i Östersjön, något som bland är en bidragande orsak till bottendöd och algblomning. Fler gäddor ger färre spigg – ett naturligt sätt att skapa balans i kretsloppet, sade hon.
Fisken i Hargsån har hindrats i sin väg till lekplatserna uppströms i hela 350 år, ända sedan bruket anlades och den naturliga vandringsvägen stängdes av.
Men nu kan den alltså vandra vidare för lek via ett omlöp på 183 meter. Passagen har blivit verklighet tack vare ett samarbete mellan Hargs bruk, Upplandsstiftelsen, Sportfiskarna, Världsnaturfonden och med hjälp av statliga medel och pengar från Postkodlotteriet.
– Vi är glada att projektet blivit verklighet. Det här är ett led i vårt kulturbevarande arbete och rimmar väl med våra värderingar inom företaget. Sedan har det blivit ett fint utflyktsmål också, sade Simone Tufvesson, ägare av Hargs bruk.
Hargsån är ett artrikt vattendrag där man bland annat kan få se havsöring, id, nors, gädda, abborre och flodnejonöga.
Det fattas dock ett led innan vandringsleden för fisken är komplett. Om något år väntas Trafikverket starta arbetet med att skapa fri väg under väg 76, det sista hindret för fiskarna på väg till sin "barnkammare".