I den ena motionen föreslog äldre elever på Frösåkersskolan att årskurs 4 och 5 skulle flyttas tillbaka till Edsskolan och Kristinelundskolan. Frösan är för trång, de yngre eleverna är stökiga och har ingen respekt för de äldre, skrev de bland annat.
I en annan motion, skriven av vårdnadshavare till elever i årskurs 3, föreslogs att Kristinelundskolan skulle göras om till en F-5-skola. Även här användes trygghet som ett argument. "Elever vittnar om att man inte vågar gå förbi de äldre eleverna på väg till sitt klassrum" skrev vårdnadshavarna bland annat.
Kommunen har utrett motionerna och kommer fram till att någon återflytt inte är aktuell. Enligt utredningen är Frösåkersskolan inte för trång, tvärtom finns det plats för fler elever än de cirka 530 elever som går här i dag.
Någon plats på Kristinelundskolan eller Edsskolan finns däremot inte.
– En återflytt är inte möjlig. Den fastighetstekniska utredningar visar att lokalernas förutsättningar inte räcker till, säger Christina Stenhammar, chef för sektor bildning.
På Kristinelundskolan behöver exempelvis skyddsrummen som finns här byggas om för att leva upp till gällande reglemente. Det minskar undervisningsytan.
Kommunen har även gjort en undersökning som visar att 90 procent av eleverna i årskurs 4 och 5 ofta eller alltid känner sig trygga.
– Samtidigt är det som framkommer i motionerna är viktiga signaler för oss och vi tar det på allvar. Nu pågår ett arbete för att ytterligare stärka studieron och tryggheten på Frösan, säger Christina Stenhammar.
Bland annat ser man över klassernas scheman och flödet av elever i olika delar av skolan. Målsättningen är att eleverna i stor utsträckning ska ha undervisning i olika delar av skolan.
I bägge motionerna kritiseras också skolmatssituationen på Frösan. Eleverna är kritiska till hög ljudnivå och "jättelånga köer" och vårdnadshavarna skriver att "undermålig mat", bland annat rå kyckling, ska ha serverats till barnen.
Gällande maten konstaterar kommunen att den nya matsalen blev klar först i höstas och att en enkät visar att en majoritet av eleverna tycker att maten är bra eller mycket bra. Det finns också politiska beslut om att skjuta till mer pengar för att stärka kvaliteten på skolmaten.
Barn- och utbildningsnämnden beslutade nyligen att avslå motionerna med hänvisning till vad som framkommit i utredningen.