Den 25 mars nästa år ska den illegala sopdumpning som skett i uppländska Dannemora upp i rätten. Men frågan om vem som ska betala saneringen av de 5000 ton sopor som ligger på gruvbolagets mark har inget svar än.
– Bra att det äntligen drar igång. Det ska bli skönt att få rätsida på det här. När det är klart kan vi sätta oss ner och diskutera hur vi ska komma vidare med vårt problem, säger Johan Nilsson, miljöchef på Östhammars kommun.
Han tycker att Östhammar ändå kommit relativt lindrigt undan.
– Våra högar ligger avsides, de förstör inget och kan inte självantända som de gjorde i Botkyrka, säger han.
Rättegången väntas pågå från 3 september till en bit in i maj 2025. Åtalet har förberetts i fyra år och förundersökningsmaterialet är på 45 000 sidor.
På de åtalades bänk i Södertörns tingsrätt sitter 11 personer med olika kopplingar till avfallsbolaget Think Pink. Företaget hade affärsidén att ta hand om och återvinna byggavfall från Stockholm, men misstänks nu ha utnyttjat ett kryphål i lagen. Förvara dem fick man göra, och det har företaget gjort på olika ställen i landet. Men någon sortering och återvinning blev det inte. Istället har giftiga sophögar lämnats åt sitt öde.
I soporna har miljöpoliserna hittat miljögifter som bland annat kan orsaka cancer. Flera av högarna har dessutom fattat eld och bränderna har varit långvariga och svårsläckta.
Saken gäller grovt miljöbrott och åtalet innefattar 21 platser runt om i Sverige. Åklagarna vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har fått sovra i det omfattande materialet och valt ut de mest flagranta exemplen.
– Vi har bedömt att 21 platser är tillräckligt för att kunna visa på systematiken i brottsligheten, säger kammaråklagare Linda Schön till Dagens Nyheter.
Rättegångsdagarna behandlar platserna i tur och ordning. Först ut är Kasshamra och Kaggmyra i Botkyrka. Här dumpades sammanlagt 150 000 ton sopor. Botkyrka kommun räknar med att saneringen kommer kosta runt en halv miljard kronor.
Även i Storvretatrakten har sopor hanterats fel. Hit skickade Think Pink avfall som var tänkt att användas som fyllnadsmassor.
Avfall misstänks även ha hanterats olagligt i Norrtälje och Håbo kommun. Även i Tierpstrakten har sopor hamnat, men de finns inte med i åtalet.
Sammanlagt tros företaget ha dumpat långt över 200 000 ton avfall på olika platser och åklagarna menar att de kan leda i bevis att Think Pink inte tänkt hantera sophögarna, utan att affärsidén varit att ta betalt för hanteringen, men sedan bara flytta runt högarna på olika platser i landet.
Fem av de åtalade misstänks för grovt miljöbrott, däribland företagsledarna och exmakarna Thomas och Bella Nilsson. De nekar till anklagelserna och Bella Nilsson som fungerat som vd för företaget anser att hon utsatts för en komplott. Hon menar att hon följt lagar och regler. I fjol ändrade hon namnet på företaget till "Witch Hunt International", en anspelning på att hon anser sig vara utsatt för en häxjakt.
När rättegången som avser miljöbrotten är över i maj, tar nästa vid. Då startar en ny rättegång där flera av personerna bakom Think Pink misstänks för grovt ekonomisk brott. Det handlar om bokföringsbrott, falska fakturor och stora summor som förts ut ur landet i samband med sophanteringen.
Södertörns tingsrätt har fryst tillgångar på runt 250 miljoner per person för de sex huvudmisstänkta i det målet.