Nu har det snart gått ett år sedan avfallet anlände till Dannemora. Kvar på marken finns 5 000 övergivna ton, numera kontrollerade av markägaren Dannemora Koncern AB. Det betyder i praktiken att soporna blivit vd:n Christer Lindqvists huvudvärk. Att sanera beräknas kosta minst en miljon kronor. Det här är ett dilemma som delas av flertalet markägare runt om i landet. Företaget NMT Think Pink hann sprida ut sopbergen innan det gick i konkurs.
– Vem ska betala för att ta hand om och forsla bort soporna? Förr fanns en miljöskadeförsäkring, men sedan den slopades 2010 står markägaren för risken. Jag vet att flera markägare hotas av konkurs, säger Christer Lindqvist och låter lite uppgiven.
Hos grannarna i Dannemora finns en oro för att sophögarna ska självantända, som de gjort i Botkyrka. Där brann Think Pinks sopberg i flera månader till dess att räddningstjänsten lyckades kväva branden med sand. Den stickande röklukten kändes ända in i Stockholms innerstad.
Christer Lindqvist kan dock lugna alla Dannemorabor.
– Det kan inte självantända, eftersom det inte är sammanpressat i samma utsträckning som i Botkyrka. De hann bara med att pressa ihop en liten del.
Christer Lindqvist tror att oron uppstod i vintras då det var kallt ute och en av sophögarna avgav värmeånga.
– Då ringde folk i tron att det brann, säger han.
Under tiden han funderar på hur han ska hantera högarna på Dannemoras mark fortsätter åklagaren Kristina Persson att jobba med utredningen av miljöbrottet.
– Det tar tid. Jag räknar inte med att bli klar före sommaren, säger hon.
Bo Wickström, kriminalkommissarie i region Mitt, jobbar ihop med kollegan Mikael Malmberg i Uppland. De är två av drygt 20-talet poliser i landet som hanterar Sveriges nu största pågående miljöutredning. Det handlar om runt 20 olika platser i landet och såväl Nationella operativa avdelningen, Noa, som flera polisregioner är involverade.
Huvudfokus i Uppland är misstänkt illegal sophantering i Dannemora, Burunge och Storvreta. I Dannemora finns mest sopor och huvuddelen är obehandlat eller icke sorterat.
NMT Think Pinks affärsidé har gått ut på att ta hand om sopor på exempelvis byggen i Stockholm. På en del byggplatser har det varit trångt och svårt att efterleva kraven på att sortera soporna i olika fraktioner. Där har Think Pink helt enkelt erbjudit sig att ta hand om soporna mot betalning.
– Think Pink har dykt upp med sina containers, sen har de fraktat avfallet till olika platser för förvaring där en del sopor krossats till småbitar vilket omöjliggjort en framtida sortering och gett sken av att de tänker ta hand om det. Ofta har det packats ihop i ensilagebalar, säger Bo Wickström.
Miljöutredarna misstänker att NMT Think Pink dragit nytta av den svenska lagen. Den säger att det är okej att, med markägarens tillåtelse, lagra max 10 000 ton avfall utan att söka miljötillstånd hos kommunen. Genom att flytta runt högarna innan de blivit för stora har man lyckats hålla sig undan lagen.
– Jag tror inte att de tänkt ta hand om avfallet, utan detta har varit affärsidén: att ta betalt, dumpa och sedan sälja eller invänta konkursen, säger Bo Wickström.
Bo Wickström och kollegerna har grävt upp mark hos diverse markägare och ur jordhögarna bland annat fiskat upp rosa NMT-säckar med okänt innehåll. De har tagit markprover och funnit olika typer av miljögifter. Exakt vad det rör sig om, är de än så länge förtegna om.
Bo Wickström menar att det är den tandlösa svenska lagstiftningen som skapat grogrund för den här typen av organiserad brottslighet.
Men 1 augusti 2020 kom ny miljölagstiftning. Då antogs en avfallsförordning, som säger att den som producerar avfall ska ta hand om det vid källan. Allt annat förfarande kräver dispens. Regeringen tog hjälp av polis och åklagare innan de stiftade lagen just med bakgrund av den grova organiserade brottsligheten i avfallsbranschen. Myndigheterna fick komma med önskemål och pekade då bland annat på att det måste bli förbjudet att blanda avfallet.
– Hade den lagstiftningen funnits på plats tidigare skulle Think Pink inte kunnat tjäna pengar på den här typen av hantering. Nu fick de hålla på i flera år och under tiden har det vuxit.
– Vi har så mycket material vi behöver. Nu ska vi försöka leda detta i bevis och få en fällande dom, säger Bo Wickström.