Den omtalade "sophögen" är egentligen tre högar, med sammanlagt 5000 ton byggavfall, som ligger innanför grindarna på gruvområdet. Just inhägnaden har stor betydelse för markägaren Dannemora Koncern AB, som snabbt kunde stänga in soporna när det visade sig att återvinningsföretaget inte uppfyllde kraven.
– Vi fick stopp i tid. De hade ju tillstånd för 10 000 ton, så vi hade kunnat haft en större mängd att hantera, säger vd Christer Lindqvist.
Nu är soporna täckta med ett nät som ska förhindra att de lättare delarna av avfallet ska blåsa omkring i närområdet. När UNT är på plats är den största högen helt täckt, medan det jobbas för högtryck med hög nummer två. Den tredje högen består av redan sorterade och krossade sopor.
– Ja, de hann ju jobba lite med avfallet innan vi stängde grinden, säger Christer Lindqvist.
Dannemora Koncern AB har redan lagt ned cirka 300 000 kronor på att ta hand om de övergivna resterna efter återvinningsföretaget Think Pink och dess konkursade dotterbolag NM Trading & Transport.
– Vi hade så klart använt de pengarna till annat, förberedelser inför gruvstarten till exempel, säger Christer Lindqvist.
Han och kollegan Stig Johansson har lånat in ett gäng lokala extrajobbare för att få till skyddet över soporna och även tagit prover på innehållet.
– Det visade inget miljöfarligt alls, som tur är. Nästa steg är att bli av med dem helt, vi jobbar på det.