Kritiserar planerad skattesänkning: "Inte rätt tid"

Socialdemokraterna i Östhammar riktar skarp kritik mot högerstyrets planerade skattesänkning. I stället för "en familjepizza" vill man satsa på skolan.

"15 kronor mer i plånboken per månad står mot 3 miljoner extra till grundskolan" säger Lisa Norén (S), kommunalråd.

"15 kronor mer i plånboken per månad står mot 3 miljoner extra till grundskolan" säger Lisa Norén (S), kommunalråd.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2024-06-13 16:30

Under tisdagen tas beslutet om budgeten för 2025 och som UNT tidigare rapporterat vill högerstyret bland annat sänka skatten med 5 öre, från 21,69 till 21,64 kronor

– Vi måste visa att vi kan bedriva en effektiv verksamhet, samtidigt som medborgarna får mer i plånboken, sade Fabian Sjöberg (M), kommunalråd då.

Men Socialdemokraterna är kritiska och går fram med ett eget budgetförslag, utan skattesänkning.

– Här finns ett viktigt vägval att göra: Skattesänkning eller bättre välfärd, säger oppositionsrådet Lisa Norén (S).

Trots skattesänkning väntas skatteintäkterna öka nästa år, är det inte rimligt att då minska på skattetrycket?

– Det finns inget egenvärde i en hög skattesats. Men den här skattesänkningen innebär 15 kronor mer i plånboken per månad för en medelinkomsttagare. På ett år ger det en extra familjepizza. Det står mot 3 miljoner extra till grundskolan och fler lärare. När skolan redan nu varnar för att de inte har tillräckligt med resurser, då är det inte rätt tid att sänka skatten, säger Lisa Norén.

I S-budgeten lägger man 9 miljoner mer på grundskolan för att kunna anställa fler lärare, speciallärare och specialpedagoger. Nästan 7 miljoner läggs på att stärka demensvården.

undefined
Lisa Norén vill se en satsning på demensteam inom hemtjänsten och en specialavdelning inom särskilda boenden för personer med demenssjukdom och utåtaggerande beteende.

Dessutom vill man skjuta till knappt 2 miljoner till extra föreningsstöd, kultur i skolan och fler mötesplatser för unga, äldre och personer med funktionsvariation.

– Kommunen behöver stärka sitt arbete med att förebygga ensamhet och ohälsa, säger Lisa Norén.

Två miljoner läggs också på utökat gatuunderhåll. Pengarna som S vill lägga på satsningar kommer dels från bibehållen skatt och från ett sänkt resultatmål. Majoriteten har budgeterat för ett resultatmål på 3 procent, 50 miljoner, medan S anser att det räcker med 2 procent, motsvarade 33 miljoner.

– Vi kan aldrig kompromissa med att skapa en bra trygg skola.

undefined
Lisa Norén anser att budgeten som Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Lokalpartiet Boa presenterat slår extra hårt mot skolan.

Styret motiverar sitt överskott med att kommunen då slipper låna pengar till de stora investeringar som väntar framöver, exempelvis nya skolor och utbyggnaden av VA-nätet. Hur ska ni klara de investeringarna?

– Självklart måste vi ta hänsyn till kommande investeringar. Därför har vi ett resultatmål på 33 miljoner. Men vi tycker inte kostsamma investeringar kan gå före vårt ansvar att leverera en bra välfärd. Att skolan har tillräckligt med resurser är en viktig satsning för framtiden. Och om vi ska spara för framtiden blir en skattesänkning ännu mer ologisk, säger Lisa Norén.

Fler budgetförslag

Även Centerpartiet och Vänsterpartiet har lagt egna budgetförslag. Båda partierna säger nej till skattesänkning.

Vänsterpartiet stödjer i stort S-budgeten men vill att resultatmålet sänks till motsvarande 1,5 procent. Mellanskillnaden, cirka 8,5 miljoner kronor, vill partiet lägga på vård- och omsorgsnämnden för att införa en arbetstidsförkortning med bibehållen lön för anställda inom hemtjänsten. Partiet anser att lågkonjunkturen inte är över och att därför ska ett lägre resultatmål eftersträvas.

Centerpartiet vill sänka resultatmålet till 2 procent och inte, likt högerstyret, avsätta pengar till kommunstyrelsen för oförutsedda utgifter. Av de 24,4 miljoner som då blir över vill C satsa 7 miljoner på bättre arbetsmiljö och kvalitet inom vård och omsorg. Skolan får 9 miljoner extra för att öka andelen behörig personal i grundskolan och minska antalet elever per personal på fritids. Resterande miljoner går bland annat till fler fritidsaktiviteter för ungdomar i hela kommunen.fler seniorbostäder, mer stöd till enskilda vägar, införande av medborgarbudget samt höjd trafiksäkerhet i tätorterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!