Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo, riktade i början av maj skarp kritik mot Östhammars kommun för brister i vården av de gamla och sjuka. Nu har kommunen svarat med en åtgärdsplan för att komma till rätta med problemen.
Medicinskt ansvarig sjuksköterska (Mas) i Östhammar heter sedan ett par månader Emma Peters. Hon har varit med och tagit fram planen och är den som ska ha ansvaret för att den följs.
– Vi välkomnar kritiken eftersom den gör oss bättre, säger hon.
– Men vi håller inte med om allt. En del av det som pekas ut som brister kan vi inte åtgärda. Läkarbristen till exempel är en fråga för regionen.
Ivo menar att det finns kompetensbrist och hävdar att "många livsavgörande bedömningar av patienter... görs av den personal som har den lägsta utbildningsnivån". Det tycker inte Emma Peters är rätt uppfattat.
– Bedömningar görs av sjuksköterska eller läkare, de som är närmast patienten dagligdags ska förstås rapportera om de ser att någon mår dåligt. Det behövs upparbetade rutiner, och de finns, men följsamheten brister. Där har vi ett jobb att göra, säger hon.
Nu ska man göra omstart med det kommunikationssystem som redan finns, för att strama upp hur en undersköterska ska göra om hon blir orolig för en patients hälsa.
Vad beror det på att det finns rutiner som inte följs?
– Det är det jag ska lista ut! De finns, och vissa känner till dem, medan andra inte gör det. Jag vet till exempel att det är svårt att hitta i våra system. Det måste vara lätt att göra rätt.
Emma Peters ska nu tillsammans med medicinskt ansvarig för rehabilitering göra en översyn av alla hälso- och sjukvårdsrutiner.
– Vi kommer sitta med detta i sommar. Vi ska bygga en tydlighet och implementera det under hösten.
Emma Peters tycker att den stora utmaningen framöver blir att bygga ihop arbetsgrupperna.
– Den största bristen är att man inte jobbar tillsammans, vi har tappat teamet. Det har blivit ett "vi och dom" mellan sjuksköterskor och undersköterskor. Varför vet jag inte, men vi måste åtgärda det. Omsorgen är helheten med patienten i fokus, oavsett om vi jobbar under socialtjänstlagen eller hälso- och sjukvårdslagen, säger hon.
Ivo lyfter också problemet med att vårdpersonal inte har tillräckliga kunskaper i svenska språket. Det gör att de inte alltid kan bedöma eller förstå hur de boende mår, eller som Ivo skriver: "göra medicinska bedömningar".
Det ska nu avhjälpas med språkkurser och språktester. Hur det ska gå till ska utredas och resultatet väntas vara klart innan nästa sommar.
– Så här ser det ut över hela landet och Östhammar sticker inte ut. Vi kommer att satsa på att utbilda i vårdsvenska. Vi talar ju ett annat språk inom vården, med en hel del latinska uttryck, och det har inte alla tillräckliga kunskaper om, säger Emma Peters.
Ivo riktar även kritik mot vården i livets slutskede. Det händer att läkare delegerar till sjuksköterskorna att hålla i brytpunktssamtalen, alltså när omsorgen övergår i palliativ vård.
– Det får de inte, det är läkarnas ansvar, hur stressade de än är. Det borde läkarnas chefer ta tag i, inte vi.
Som mas ska hon se till att patientsäkerheten är intakt.
– Ett förändringsarbete fungerar som bäst om man får med människor på tåget. Jag har gått igenom Ivo-rapporten med sjuksköterskorna och vi har pratat om gemensamma åtgärder. De behöver vara delaktiga i det här för att det ska bli bra.