Mark- och miljödomstolens kungörelse ligger klar och ansökan skickas nu ut på remiss till berörda myndigheter. Senast 12 december ska synpunkterna vara inlämnade. Det är rekordsnabbt, enligt Christer Lindqvist, vd för Dannemora Iron AB.
– Vi räknade med att det skulle ta ett år, men det tog fyra månader, säger han.
Vad betyder det?
– Nu passerar vi ännu en milstolpe på vägen mot ett miljötillstånd. Domstolen har helt enkelt sagt att vår ansökan är komplett och att den nu ska skickas ut på remiss.
Varför gick det så snabbt?
– Det kan vi tacka länsstyrelsen i Uppsala län för. De har sett till att vår ansökan håller bra kvalitet, säger Christer Lindqvist.
Han lyfter länsstyrelsens kompetens på området och tycker att samarbetet varit gott.
– Myndighetens handläggare har plockat upp frågeställningar, pekat ut otydligheter i tid, och det har gjort att vår ansökan varit i det närmaste komplett. Då går det snabbare, säger han.
Nu går alltså ansökan vidare ut på remissrunda. Finns det synpunkter där ska Dannemora Iron svara och när den processen är klar väntar ett avgörande i mark- och miljödomstolen.
– Jag gissar att det blir verklighet i vår, säger Christer Lindqvist.
Under tiden fortsätter förstudien som ska ligga till grund för kommande investeringsbeslut och ytterligare finansiering.
Parallellt med gruvbolagets förberedelser arbetar Trafikverket med en utredning av järnvägen mellan Dannemora och Harg. En viktig del i den framtida gruvbrytningen, då det är den mest önskvärda vägen för malmtransporterna.
– Men vi tittar på vägen över Örbyhus mot Gävle också, säger Christer Lindqvist.
Hur en upprustning av järnvägsspåren ska finansieras är ännu oklart, men det finns förhoppningar om att regeringen kan skjuta till pengar ur den så kallade näringslivspotten.
Innan någon gruvverksamhet över huvudtaget kan starta måste gruvan dessutom tömmas på vatten. Dannemora Iron räknar med att kunna starta pumparna om ett år. Då ska tre miljoner kubikmeter vatten pumpas ut, och det räknar man med ska ta 7 – 8 månader. Vattnet ska renas till "dricksvattenkvalitet" innan det töms ut i Sundbroån.
Mark och miljödomstolen skriver i sin kungörelse att målet kan komma att avgöras utan huvudförhandling. Men storleken och digniteten på gruvbolagets miljöansökan talar för att det ändå avgörs i en förhandling.