För två veckor sedan kom beskedet att Vattenfall väljer att starta upp ett nytt gymnasium i Forsmarks skolas lokaler. Nu fortsätter satsningen på att utbilda personer i kärnkraftteknik. Forsmarks Kraftgrupp AB och Ringhals AB har tecknat ett avtal med Uppsala universitet som handlar om att öppna upp sin vilade utbildning för högskoleingenjörer i kärnkraftteknik.
– Vi har tänkt att köra i gång det här till hösten. Det förra avtalet med Vattenfall startade redan 2010 och då var det många som sökte utbildningen. Sedan kom kärnkraftskatastrofen i Japan och signaler från politiken att kärnkraften skulle läggas ned. Då svalnade intresset. 2016 lade vi programmet i malpåse, säger Ane Håkansson, professor vid Institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.
Den nya utbildningen är en ettårig påbyggnad för studenter som redan studerat två år till högskoleingenjör. Ane Håkansson upplever att det finns ett stort intresse att studera kärnkraftteknik.
– Nu är det större efterfråga än någonsin tidigare på den här typen av utbildning, säger han.
I dag råder stor brist på högskoleingenjörer för de flesta branscher i samhället. Enligt Statistiska centralbyrån saknas 30 000 årligen. För Vattenfall är samarbetet med universitetet ett bra sätt att säkra kompetensförsörjningen i framtiden.
– I Forsmarksområdet rekryterar vi ungefär 100 personer om året. Många av dem är högskoleingenjörer. Vi har ett ständigt rekryteringsbehov och det finns stor konkurrens från andra branscher, säger Christopher Eckerberg, tillförordnad HR-chef på Vattenfall, och fortsätter:
– Vi ser att kompetensfrågan är viktig för oss och vi vill driva kärnkraftverken i många år till. Därför ser vi att de här kompetenssatsningarna, utbildningen på Uppsala universitet och Vattenfallgymnasiet, är pusselbitar i det här arbetet.