V anmäler arvodesbeslut: "Strider mot kommunallagen"

Vänsterpartiet anmäler det nya styrets beslut om arvoden. I och med beslutet får nya styret arvoden, medan oppositionen blir utan. "Det strider mot kommunallagen".

Anders Hedberg Magnusson (V) är gruppledare för Vänsterpartiet i Östhammar, som nu anmäler de nya arvodesreglerna till förvaltningsrätten.

Anders Hedberg Magnusson (V) är gruppledare för Vänsterpartiet i Östhammar, som nu anmäler de nya arvodesreglerna till förvaltningsrätten.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2022-12-22 10:08

Vänsterpartiet i Östhammar vill att förvaltningsrätten prövar Östhammars kommunfullmäktiges beslut om nya riktlinjer för ersättning till förtroendevalda. 

Beslutet som fattades av nya kommunfullmäktige för drygt en vecka sedan rörde upp känslorna hos oppositionspartierna. 

Det nya styret bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Lokalpartiet Boa och Kristdemokraterna lanserade då en ny titel ”Majoritetsledare”, och tilldelade de gruppledare som ingår i majoriteten ett arvode på 20 procent av riksdagsmannaarvodet, det vill säga 14 300 kronor.  Oppositionens partier blev då utan arvode helt.

Vänsterpartiet i Östhammar hävdar att beslutet strider mot kommunallagen som anger att det ska vara ”lika belopp för lika uppdrag”. 

– Det är viktigt att majoritet och opposition får likvärdiga förutsättningar att delta i det politiska arbetet. En fungerande och aktiv opposition är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Oppositionens möjlighet att granska, ifrågasätta och komplettera majoritetens politik begränsas när ett arvode enbart ska utgå till majoritetens gruppledare, säger Anders Hedberg Magnusson, ordförande för Vänsterpartiet i Östhammar, i ett pressmeddelande. 

Han menar att ingen annan kommun i landet har arvode enbart för vissa gruppledare. 

– Det nya styret nu gör är alltså att ge sig själva mer partistöd. Det är otroligt problematiskt, sa Anders Hedberg Magnusson (V) i en tidigare intervju med UNT.

En begäran har också lämnats in om att förvaltningsrätten ska besluta att de nya reglerna inte får verkställas innan ärendet prövats juridiskt.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Fabian Sjöberg (M) säger att det är upp till kommunfullmäktige att besluta om arvodesfördelningen.

Kommunstyrelsens ordförande Fabian Sjöberg (M) menar att det är kommunfullmäktiges fulla rätt att själva förfoga över hur arvodena ska fördelas. 

– Det handlar ju inte om samma arbetsinsats. Oppositionen gör inte samma jobb som majoriteten, det är skillnad på att styra en kommun och att sitta i opposition. Vill de ge alla gruppledare arvode så kan de väl dela på det som tillfaller oppositionsrådet, säger han. 

Juridiken som Vänsterpartiet stödjer sig på i sin anmälan till förvaltningsrätten är kommunallagens kapitel 4, paragraf 16. 

Där regleras arvodesförfarandet och i lagtexten står det bland annat skrivet: "Om fullmäktige beslutar att arvode ska betalas, ska arvodet bestämmas till lika belopp för lika uppdrag." 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!