Det nya styret föreslår att finanskommunalrådets arvode ska höjas från 95 till 100 procent av vad en riksdagsledamot får. Det nya arvodet skulle då bli 71 500 kronor, en höjning med drygt 3 500 kronor i månaden. Oppositionsrådet föreslås fortsätta få 90 procent av en riksdagslön.
I förslaget ingår också ett helt nytt arvode till de övriga "majoritetsledarna", det vill säga gruppledarna Ylva Lundin (SD), Sabina Stål (KD) och Lars O Holmgren (BoA) som nu föreslås få 14 300 kronor i månaden, 20 procent av en riksdagslön.
Nämnda personer lär även få andra förtroendeuppdrag i december när fullmäktige bland annat ska välja vilka som ska sitta som ordförande i de olika nämnderna. Då får de ytterligare ersättning på mellan 9 och 40 procent.
– Vi vill inte ha en struktur med flera kommunalråd. Den tidigare majoriteten hade två kommunalråd. Vi har i stället enats om att ge de andra majoritetsledarna ett betydligt mindre arvode, säger Fabian Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Majoritetsledarna ska enligt Fabian Sjöberg väljas formellt av kommunfullmäktige. Oppositionspartiernas gruppledare föreslås dock inte få något arvode.
– Det är en stor skillnad på att leda kommunens arbete och att vara i opposition. Majoritetsledarna kommer behöva lägga mer tid på att just leda kommunen, säger Fabian Sjöberg.
Oppositionspartierna har reagerat kraftigt på förslaget, bland andra Vänsterpartiet:
– Jag vet ingen annan kommun där man har arvode enbart för vissa gruppledare. Arvode går att jämföra med tid man har att lägga på politiken. Det nya styret nu gör är alltså att ge sig själva mer partistöd. Det är otroligt problematiskt, säger gruppledaren Anders Hedberg Magnusson (V).
Socialnämnden ska som UNT tidigare berättat delas upp i en vård- och omsorgsnämnd och en individ- och familjenämnd. I dag har socialnämndens ordförande ett arvode på 28 600 kronor, 40 procent av riksdagsarvode, enligt de ordinarie arvodesreglerna. I fjol beslutade den då rödgröna majoriteten att tillfälligt höja arvodet för socialnämndens ordförande till 60 procent under resten av mandatperioden.
Den nya ordföranden för vård- och omsorgsnämnden ska enligt förslaget få 28 600 kronor och ordföranden för individ- och familjenämnden få hälften, 14 300 kronor.
– Allt det här verkar vara ett sätt för Moderaterna att kompensera sina samarbetspartners för att de inte får någon kommunalrådspost, vilket är ett högst tveksamt sätt att använda arvoden på. Vi anser att gruppledare inte bör få något arvode alls, säger Anders Hedberg Magnusson.
Fabian Sjöberg håller inte med.
– Den samlade majoriteten ska varje vecka granska och gå igenom beslut som ska behandlas på utskott, i kommunstyrelsen och på fullmäktige. Vi ska också samordna fyra partier. Det är inget litet arbete.
Du har tidigare sagt att det inte var rimligt med tre kommunalråd, i pengar kommer det här kosta ungefär lika mycket?
– En central skillnad är att om vi hade haft ytterligare ett kommunalråd hade det varit en post utöver exempelvis nämndordföranden. Nu blir det ett nollsummespel där vi tydligt kopplar ansvar till varje politiskt område, säger Fabian Sjöberg.
Kommunen står inför svåra ekonomiska tider, är det då rimligt att höja din egen lön med 3 500 kronor?
– Man ska inte se det som en höjning. Vi återgår till samma procentnivå som sist vi bara hade ett kommunalråd. Det är en nivå som dessutom är lägre än i flera andra kommuner, exempelvis Håbo, säger Fabian Sjöberg.
Beslutet om ersättningsnivåerna fattas av kommunfullmäktige den 13 december.