Snart tas första spadtaget för den nya vårdcentralen i Alunda, nya servicelägenheter ska etableras i Östhammar och Gräsö skola ska bli bostäder.
– Östhammarshem har nog aldrig haft så här många stora projekt på gång samtidigt, säger kommunalrådet Fabian Sjöberg (M) som även är styrelseordförande för Östhammarshem.
Samtidigt gör Östhammarshem nu om sin uthyrningspolicy, bland annat genom att erbjuda det lokala näringslivet förtur i bostadskön. Det kommer krävas ett avtal mellan den kommunala bostadsstiftelsen och den lokala arbetsgivaren ifråga, ett arbetsgivarintyg och att hyresgästen skriver sig på adressen och därmed blir en kommuninvånare som betalar skatt.
– Vi vill ta vårt ansvar när vår kommun utvecklas, säger Jessica Eliardsson, vd för Östhammarshem.
Med förtur ska exempelvis gruvbolaget i Dannemora eller någon av aktörerna i Forsmark slippa säga nej till kompetens som behövs för att det inte finns någonstans att bo.
– Vi vet att även arbetsgivarna gärna vill ha anställda som är bofasta, säger Fabian Sjöberg.
Leder inte det här till att de som redan står i kön får vänta längre på en bostad?
– Det kommer krävas särskilda beslut för den här typen av förtur och vi ser inte att det är de lägenheter med längst kötid som i första hand ska ges förtur till. Vi behöver viktig kompetens i vår kommun och det här är ett sätt att ge personer ett första steg in på bostadsmarknaden, säger Fabian Sjöberg.
– Vår bedömning är att kötiden inte kommer öka. Vi har bostäder som av olika anledningar är svårare att hyra ut än andra, ofta för att de är små. Här kan vi skapa mer flexibilitet genom att utnyttja systemet bättre, säger Jessica Eliardsson.
Tidigare fanns förtur för nyanlända flyktingar genom att 10–20 lägenheter per år av Östhammarhems lägenheter erbjöds kommunen som sedan kunde tilldelas nyanlända. Det togs bort av den nuvarande politiska majoriteten i fjol.
Men Östhammarshem ska också bygga fler bostäder. I det nya bostadsförsörjningsprogram som håller på att tas fram konstateras att det finns ett underskott på bostäder i kommunen. Östhammarshem vill därför se över möjligheten att samarbeta med andra aktörer på bostadsmarknaden. Stiftelsen äger i dag en hel del mark i alla kommunens orter, exempelvis där man tidigare haft bostäder som har avvecklats. Den marken vill man nu erbjuda andra aktörer att bygga på.
– Av ekonomiska skäl kan vi inte själva bygga så mycket som vi kanske hade önskat. Men det här är mark som är attraktiv och där det finns färdiga detaljplaner. Därför vill vi inleda en dialog med andra parter på marknaden, framför allt lokala byggherrar, för att hitta samarbetsmöjligheter. Vi tror att det även kan leda till ett bredare utbud av bostäder, säger Jessica Eliardsson.
Tidigare i år gjorde kommunen och Östhammarshem om uthyrningen av seniorbostäder. Förut hyrde kommunen ett stort antal lägenheter som sedan fördelades genom biståndsbeslut. Nu fördelas bostäderna genom bostadskön.
– Det har inte försvårat för människor att få servicelägenhet, snarare har det frigjort lägenheter som tidigare stod tomma i väntan på biståndsbeslut.
Östhammarshem gör även satsningar på ökad trygghet i sina bostadsområden. Bland annat ska man nu införa möjligheten att avhysa den som utövar våld i nära relationer.
– Vi ser att den som blir våldsutsatt ofta tvingas flytta för att kunna lämna den som slår. Det vill vi ändra på, säger Jessica Eliardsson.