För snart tre år sedan slöt kommunen en överenskommelse som i korthet innebär att 5–7 procent av Östhammarshems lägenheter som sägs upp, ungefär 10–20 lägenheter årligen, ska erbjudas kommunen för att kunna tilldelas nyanlända.
Nästa vecka väntas kommunstyrelsen besluta att avtalet rivs. Därmed infriar Sverigedemokraterna ett av sina viktigaste vallöften.
– Det känns väldigt bra att så snabbt kunna agera i den här frågan. Det har funnits en orättvisa i systemet. Östhammarshems bostadskö är lång och för varje lägenhet som ges med förtur till en nyanländ blir någon som står i bostadskön utan, säger Ylva Lundin (SD), kommunstyrelsens förste vice ordförande.
Från Moderaterna håller man med.
– Vi behöver ha en likvärdighet. Vi har haft en hantering där nyanlända har fått en mer generös behandling än andra kommuninvånare, exempelvis socialt utsatta och äldre, säger Fabian Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Politikerna ska nu ge tjänstemännen i uppdrag att ta fram en översikt för hur bosättning av nyanlända och kvotflyktingar ska genomföras. Men klart är att kommunen ska fortsätta hyra lägenheter på Köpmangatan i Gimo. Här ska nyanlända erbjudas boende i två år, så länge som lagen säger att kommunerna måste kunna förse nyanlända med bostad. På Köpmangatan finns 22 lägenheter.
– Migrationsverket har annonserat en betydande minskning i mottagandet och vår bedömning är att de här lägenheterna kommer att räcka, säger Ylva Lundin.
Styret vill också "strama upp rutinerna" kring flyktingmottagandet och se till att kommunens bosättningsansvar inte överstiger två år, helt enkelt att kommunen inte tar större ansvar än vad man måste.
– Samtidigt vill vi att Köpmangatan ska bli ett regelrätt integrationsboende. Redan första dagen du kommer hit ska du få tydliga instruktioner om hur du söker jobb, påbörjar SFI-utbildning, ställer dig i bostadskö och så ska du informeras om vilka krav vi som kommun ställer på dig som nyanländ, säger Fabian Sjöberg.
Finns det inte en integrationsvinst i att nyanlända bor i olika delar av kommunen, vilket möjliggjorts med avtalet med Östhammarshem, i stället för att alla bor på ett och samma ställe?
– Vi vet att de som kommer hit är i behov av väldigt mycket hjälp. Bra integration är också att de som kommer hit får lära sig hur samhället fungerar, exempelvis att allt inte kommer gratis, säger Ylva Lundin.