Förra valet blev Sverigedemokraterna marginellt större än M. Med hjälp av S och C lyckades dock Moderaterna – trots motstånd från SD – få igenom att M skulle få den tredje kommunalrådsplatsen
Nu har fyra år gått och under den här mandatperioden har M och SD samarbetat i flera frågor, bland annat gällande motståndet mot vindkraft till havs.
I senaste budgetomröstningen röstade både SD, Kristdemokraterna, Lokalpartiet BoA och Liberalerna på Moderaternas budgetförslag och i flera sakfrågor är partierna eniga.
M:s nya förstanamn Fabian Sjöberg aviserade tidigt att han vill bli kommunstyrelsens ordförande efter valet. Men hur ska han få mandaten att räcka?
– Vi måste invänta valresultatet. Jag skulle uppskatta ett så borgerligt styre som möjligt, men alla partier som vill ställa sig bakom vår politik är välkomna.
Har ni närmat er SD den här mandatperioden?
– Jag har aldrig upplevt att vi i oppositionen inte har kunnat prata med varandra i de frågor där vi tycker lika. På samma sätt som vi har kunnat enas med majoritetspartierna i frågor där vi tycker lika, exempelvis VA-utbyggnaden.
Kristdemokraterna vill fortsätta samarbeta på högersidan.
– I sakfrågor kommer vi samarbeta med alla, men jag vill inte styra tillsammans med S, V, MP eller C, säger Sabina Stål (KD).
Sverigedemokraterna ser M, KD och BoA som sina "mest naturliga samarbetspartners".
– Så länge vi får tillräckligt genomslag för vår politik är vi dock beredda att samarbeta med alla, säger Ylva Lundin (SD).
Lokalpartiet BoA är även de samarbetsvilliga.
– Alla som är med att genomföra vårt valmanifest är välkomna, säger Lars O Holmgren (BoA).
Liberalerna vill verka för ett maktskifte.
– Vi vill bryta sönder den nuvarande majoriteten som känns mer än trött, säger Julia Carlström (L).
Hon ser helst ett styre med de borgerliga partierna men kan inte tänka sig att ingå i ett styre med SD eller V.
– Men vi samarbetar gärna även med dem i sakfrågor, säger Julia Carlström.
Liberalerna kan alltså inte tänka sig att styra med SD. Och Sverigedemokraterna ser inte L som en "naturlig samarbetspartner".
Utgår man från förra valresultatet behövs fler röster – och enighet – för att få till ett maktskifte.
– Vi är alla eniga om att Östhammar behöver handlingskraft och ett styre med förmåga att åstadkomma förändring, säger Fabian Sjöberg.
Om du måste välja: SD eller L?
– För mig handlar det alltid om att vara pragmatisk och få saker gjorda. Jag tänker inte sätta mig på någon hög häst och utesluta det ena eller det andra partiet.
Om ni hamnar i samma situation som förra valet, att SD blir större, vem blir kommunstyrelsens ordförande?
– Där måste man se till det totala underlaget och partiernas förmåga att exempelvis leda och ta fram en budget.
SD vill inte svara på om man kommer låta Moderaterna ta ledartröjan även om Sverigedemokraterna blir större.
– Det är inget vi har diskuterat. Vi avvaktar valresultatet, men det viktigaste när man fördelar poster är att man får en bra helhetslösning, säger Ylva Lundin.
Fullmäktiges i dag minsta parti, Miljöpartiet, har med sitt enda mandat inte tillhört någon traditionell sida i politiken.
– Vi kan tänka oss att samarbeta med de partier som är beredda att bedriva ett offensivt klimat- och miljöarbete och som delar våra grundläggande värderingar. Vi kan inte tänka oss att samarbeta med SD, säger Malin Aldal (MP).