Drar sig ur gemensamt klimatarbete – får kritik

Skarp kritik riktas mot Östhammars styrande politiker efter att man beslutat att dra sig ur länets gemensamma klimatarbete. "Alla har ett ansvar", säger landshövdingen.

Måns Lorichs (SD) säger att styret tycker att klimat och miljö är viktiga frågor, men måste arbetas med på rätt sätt.

Måns Lorichs (SD) säger att styret tycker att klimat och miljö är viktiga frågor, men måste arbetas med på rätt sätt.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2023-11-08 16:40

Länsstyrelsen samordnar arbetet i länet för att Sverige ska nå de klimatmål som riksdagen har beslutat om. Det gör man bland annat att genom att bjuda in olika aktörer från det offentliga och näringslivet att teckna hållbarhetslöften. Östhammar har i flera år varit med i samarbetet, men nu har kommunfullmäktige beslutat att man ska dra sig ur. De 73 hållbarhetslöften man tidigare avgett ska inte längre följas upp och några nya löften ska inte avges.

När frågan debatterades riktades skarp kritik mot Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Lokalpartiet BoA som styr kommunen.

– Jag tycker synd om Östhammars kommun. Ta ansvar, uppmanade Lisa Norén (S).

undefined
Lisa Norén (S) är kommunalråd och gruppledare för Socialdemokraterna.

Flera stora arbetsgivare i kommunen, som Sandvik och Forsmark, är med i samarbetet. Josefine Nilsson (C) menar att kommunen också måste vara med för att visa vägen.

– Det här beslutet leder till mycket negativa reaktioner från näringslivet och bygger en bild av kommunen som bakåtsträvande. Östhammar målas ut som en isolerad kommun där politikerna saknar omvärldskoll, sade hon.

Styret avfärdade all kritik. Genom att man drar sig ur samarbetet frigörs kommunens resurser från "onödigt administrativt arbete".

– Det måste vara tiotals miljoner som årligen bränns på Uppsala läns hållbarhets-bonanza. Vi är dedikerade åt kommunens kärnuppgifter, sade Ylva Lundin (SD) och framhöll att mycket av innehållet i klimatlöftena redan är integrerat i kommunens arbete.

undefined
Ylva Lundin (SD) är kommunstyrelsens förste vice ordförande och gruppledare för Sverigedemokraterna.

Lars O Holmgren (BoA) anser att beslutet visar skillnaderna mellan kommunens nya och gamla politiska majoritet.

– Vi tror på resultat. Vi måste förbättra vattenkvaliteten i våra fjärdar och förhindra miljöskador i vår mark. Där lägger vi våra resurser, inte på en byråkratisk plattform som slukar resurser, sade Lars O Holmgren.

Oppositionen avfärdade argumentet om mycket administration som svepskäl. Både Socialdemokraterna och Centerpartiet återkom till att man måste kunna arbeta konkret med viktiga frågor här och nu, samtidigt som man samarbetar med andra aktörer för att åstadkomma förändring på regional och nationell nivå.

– Det är befängt att ställa detta mot varandra, sade Josefine Nilsson.

undefined
Josefine Nilsson (C) är gruppledare för Centerpartiet. Hon beklagar att Östhammar drar sig ur det gemensamma klimatarbetet.

Men från högerstyret tycker man att det är viktigt att kritiskt förhålla sig till "allt som görs i klimatets namn".

– Vi gör vad vi kan för att skydda våra medborgare från klimattyranneriet som införs från högre instanser, sade Måns Lorichs (SD) och underströk på nytt att klimat och miljö är viktiga frågor för styret.

Men högerpartierna vill inte vara med i någon "diskussionsklubb" och anser inte att kommunens namn på ett papper gör skillnad i verkligheten.

– Vi prioriterar handlingskraft och beslutsamhet att agera, i stället för att snacka, sade Måns Lorichs. 

undefined
Måns Lorichs (SD) säger att styret tycker att klimat och miljö är viktiga frågor, men måste arbetas med på rätt sätt.

Östhammar blir nu den enda av länets åtta kommuner som inte är med.

– Länsstyrelsen ser gärna att många aktörer med stor potential att genomföra åtgärder, däribland länets kommuner, är med, säger landshövding Stefan Attefall, chef för länsstyrelsen.

undefined
Stefan Attefall är landshövding och leder länsstyrelsens arbete. Länsstyrelsen har som uppdrag från regeringen att se till att länet bidrar till att Sverige når sina klimatmål.

Han framhåller att hållbarhetslöftena är ett viktigt sätt att stärka miljöarbetet i länet.

– Tecknande av hållbarhetslöften är givetvis helt frivilligt och det viktigaste är att åtgärder som får effekt i miljön genomförs. Takten i miljöarbetet behöver öka med tanke på att endast två av 16 nationella miljökvalitetsmål bedöms nås eller vara nära att nås i länet. Alla har ett ansvar för att vi ska nå längre, säger Stefan Attefall.

Hållbarhetslöften

Hållbarhetslöftena kopplas till olika åtgärdsprogram. Hittills har länsstyrelsen tagit fram fyra sådana: Åtgärdsprogram för minskad klimatpåverkan, för ekosystem och biologisk mångfald, för vatten samt för hållbar samhällsutveckling. 

I november ska nya hållbarhetslöften tecknas.

Löftena kan handla om allt från att installera solceller och köpa fler elbilar till minskat matsvinn och rena informationsinsatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!