Länsstyrelsen är ansvarig för att Uppsala län ska nå de miljömål som riksdagen har satt upp. Myndigheten samordnar klimatarbetet genom att ta fram olika åtgärdsprogram som är särskilt viktiga för vårt län. För att "stärka och synliggöra" arbetet får aktörer teckna så kallade hållbarhetslöften där man åtar sig att genomföra vissa åtgärder. Det kan handla om allt från att installera solceller och köpa fler elbilar till minskat matsvinn och rena informationsinsatser.
Länets stora arbetsgivare, flera myndigheter och alla kommuner har de senaste åren tecknat sådana här löften. I november ska nya löften för att uppnå en miljömässigt hållbar samhällsutveckling tecknas. Men nu vill Östhammar inte länge vara med, om högerstyret med Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Lokalpartiet BoA får sin vilja igenom.
– Anledningen är den extrema mängden byråkrati. Det finns flera delar av innehållet som är bra, det är inte det som är frågan. Men vi prioriterar hellre att våra anställda ska arbeta med de faktiska miljöfrågorna, säger kommunalrådet Fabian Sjöberg (M).
Löften som avges till länsstyrelsen ska kontinuerligt följas upp för att se hur utvecklingen går. Östhammars kommun har hittills tecknat 73 löften, allt från att motverka intensivt storskaligt fiske till att snöröja gång- och cykelvägar före bilvägar. De vill man sluta följa upp.
Enligt länsstyrelsen krävs samarbete och samordning för att få ut störst resultat av klimatarbetet.
– Att samarbeta och samordna är jag helt för. Men om samarbetet främst går ut på att vi måste lägga resurser på administrativt arbete och att skicka tjänstemän och politiker till föreläsningar och talarpass på Uppsala slott gynnar det inte våra kommuninvånare, säger Fabian Sjöberg.
Hur påverkar det här kommunens miljöarbete?
– Inte ett dugg skulle jag säga. Vi ska lägga våra resurser på att förbättra vattenkvaliteten i våra fjärdar så att de går att bada i och sanera vår mark från föroreningar så att den går att bygga på. Det arbetet intensifierar vi nu.
Vad tror du att det sänder för signal att Östhammar som enda kommun i länet drar sig ur?
– Den signal vi vill skicka är att vi prioriterar miljöfrågor i vår kommun, här och nu. I pressade ekonomiska lägen måste man prioritera och prioritera rätt. Varje minut vi har ska läggas på Östhammars kommun, inte på att skriva rapporter till länsstyrelsen.
Oppositionen är kritisk. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet vill att samarbetet fortsätter och att nya hållbarhetslöften ska tecknas.
– Det är olyckligt att den politiska majoriteten väljer den här vägen. Det påverkar både våra kommuninvånare, våra företagare men också övriga länet negativt. Det är rimligt att länet håller ihop i hållbarhetsarbetet, säger oppositionsrådet Lisa Norén (S).
Vad spelar egentligen ett namn på ett papper för roll?
– Det beror på vad man gör med det. Det kan vara en början på ett bra sätt att samarbeta kring otroligt viktiga frågor och visa att man vill något tillsammans. Östhammar är ingen isolerad ö och hållbarhet är ingen isolerad fråga man kan jobba med enskilt i en kommun. Att tänka så är naivt.
För Lisa Norén sänder majoritetens förslag en tydlig signal.
– Antingen är man missnöjd med länets klimatarbete eller så är man helt ointresserad av att arbeta med de här frågorna. Oavsett vilket är det olyckligt, säger hon.
Nu ska frågan avgöras av kommunfullmäktige.