I januari höll Furuhöjdskyrkans pastor Lukas Ternborg en predikan som anklagades för att vara både homo- och transfobisk.
När Furuhöjdskyrkans ungdomsförening sedan ansökte om bidrag, så kallat lokalt aktivitetsstöd, nekades ansökan.
– Efter den här predikan anser vi att man inte följer våra bidragsnormer i praktiken, sade Jan Holmberg (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
I kommunens regelverk står att föreningar som får aktivitetsstöd bland annat måste beakta god etik och jämställdhet.
Föreningen överklagade beslutet till förvaltningsrätten och menade att kommunen blandat ihop församlingen med ungdomsföreningen. Predikan hölls av församlingens pastor, inte en företrädare för ungdomsföreningen. Vidare ansåg man att beslutet var dåligt motiverat.
Föreningen menade dessutom att beslutet bröt mot den så kallade likställighetsprincipen som säger att alla kommunmedlemmar ska behandlas lika.
– Politiker kan inte fatta beslut utifrån att man inte gillar någons åsikter, för att någon som inte ens tillhör den aktuella föreningen gör ett uttalande, sade pastor Lukas Ternborg i samband med att överklagandet lämnades in.
Men förvaltningsrätten ger kommunen rätt. Att kommunen skulle "blanda ihop" föreningen med församlingen, framgår inte av beslutet, enligt förvaltningsrätten. Vidare skriver man i domen att lagen i sammanhanget inte säger hur välmotiverat ett beslut behöver vara och att likställighetsprincipen gäller kommunens relation till sina medlemmar, vilket i första hand inte är föreningar.