"Ni kommer höra något helt annat i skolan. Jag vet att jag inte blir populär när jag säger det här".
Så sade pastorn Lukas Ternborg i slutet av en gudstjänst i Furuhöjdskyrkan i januari. På plats under gudstjänsten fanns flera konfirmander och vid ett tillfälle riktade sig Ternborg särskilt till dem. Han konstaterade att många människor i dag "matas med lögner".
"Det är lögner om kön. Bibeln är tydlig. Det finns en man, det finns en kvinna, skapad av Gud till Guds avbild för att höra samman. Det är lögner om äktenskapet. Bibelns syn på äktenskapet är tydlig. Det är mellan en man och en kvinna".
Predikan spelades in och har lagts upp på kyrkans egen Youtube-kanal. Kommentarerna på kanalen är inaktiverade men i bland annat sociala medier har det Lukas Ternborg sade kritiserats för att vara homofobiskt och transfobiskt, något som även P4 Uppland rapporterat om.
På plats under gudstjänsten i slutet på januari fanns inte bara Furuhöjdskyrkans konfirmander utan även Svenska kyrkans. Kyrkornas konfirmander har under ett par år gjort studiebesök i respektive kyrka under konfirmationen.
– Vi kommer inte gå dit igen med våra konfirmander på grund av det som sades, säger Micaela Clasdotter, komminister i Alunda församling.
Hon säger att de på förhand inte hade någon kännedom om vad som skulle sägas under predikan. Efter besöket har församlingen pratat med sina konfirmander om det som togs upp och om Svenska kyrkans hbtq-policy som bland annat slår fast att Svenska kyrkan ska vara en inkluderande kyrka där alla ska känna sig trygga och välkomna.
Östhammars kommun har tidigare betalat ut föreningsbidrag till Furuhöjdskyrkan. Något man efter predikan fått frågor om. Predikan har även diskuterats i kultur- och fritidsnämnden.
– Varje förening som får så kallat lokalt aktivitetsstöd ska leva upp till våra bidragsnormer, säger Elin Dahm, verksamhetschef för attraktiv kommun.
I normerna står att föreningar som får bidrag ska beakta "barnrättsperspektiv, god etik, ökat deltagande, ideellt engagemang, jämställdhet och integration".
– I "god etik" ingår att ingen diskrimineras. Det är väldigt viktigt att kommunen inte lägger sig i exempelvis religiösa samfunds interna angelägenheter. Men söker man bidrag från det allmänna måste man förhålla sig till det allmännas regler, säger Elin Dahm.
Furuhöjdskyrkan har i år sökt bidrag för fyra barn- och ungdomsverksamheter. På grund av det som nu har hänt kommer tjänstemännen inte godkänna ansökningarna, utan låta politikerna ta ställning.
– Vi kommer hantera ärendet inom kort och sedan fatta beslut, säger Jan Holmberg (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Furuhöjdskyrkan driver även en förskola, Smulans förskola i Stavby, på andra sidan kommungränsen i Uppsala kommun. Att en kyrka vars pastor uttalar sig på det sättet som Lukas Ternborg gör samtidigt driver en förskola har kritiserats. Men den kritiken tillbakavisas av skolans rektor Torsten Wahlund.
– Smulans förskola har ingenting med kyrkans predikningar att göra. Det finns lagar, paragrafer, förordningar och en läroplan. Allt det måste vi följa. Det är vår professionella skyldighet och något annat förekommer inte här, säger han.
Smulan är en konfessionell fristående förskola som vilar på en kristen grund. Torsten Wahlund har fått frågor från bland annat föräldrar om uttalandet i kyrkan.
– Vi har ingen dold agenda. Jag tycker att man blandar ihop saker. Hos oss är alla människor välkomna, oavsett religionstillhörighet eller sexuell läggning, säger Torsten Wahlund.
Vad tycker du själv om det som uttrycktes under predikan?
– Mina personliga åsikter är inte relevanta. Jag uttalar mig som rektor och i den rollen är jag professionell, precis som alla andra som jobbar här, säger han.
Uppsala kommun har tillsynsansvaret för Smulans förskola. Kommunen hade sedan tidigare en ordinarie tillsyn av förskolan inplanerad. Inom ramen för den kommer man att titta på hur väl förskolan lever upp till kraven i förskolans värdegrundsuppdrag. Det handlar bland annat om frihet från diskriminering och krav på jämställdhet.
– Vi förutsätter att förskolan lever upp till de krav som ställs i skollagen och läroplanen. Och att religionsfriheten säkras. Alla har rätt både till och från religion, säger Eva Christiernin (S), ordförande i utbildningsnämnden.
Från Smulans förskola säger man att man välkomnar tillsynen.