Historiskt beslut väntas – så ska vattenbristen lösas

Ett historiskt beslut kommer troligtvis att fattas i sommar. Efter år av utredning finns ett förslag på hur vatten- och avloppsfrågan ska lösas i Östhammar.

En grov skiss över hur ledningsnätet kan komma att dras när reningsverket i Öregrund byggs ut. Gästrike Vattens vd Lena Blad presenterar förslaget för politikerna den här veckan.

En grov skiss över hur ledningsnätet kan komma att dras när reningsverket i Öregrund byggs ut. Gästrike Vattens vd Lena Blad presenterar förslaget för politikerna den här veckan.

Foto: Gästrike Vatten/Elvira Jansson Pihl

Östhammar2022-05-23 17:54

Nu finns en plan för hur Östhammars kommun ska lösa VA-problemen. Förslaget är att bygga ut reningsverket i Öregrund och avveckla reningsverket som ligger på Krutudden i Östhammar. Det är det mest troliga scenariot efter den utredning som Gästrike Vatten genomfört och som nu i huvudsak är avslutad.

Hela satsningen, inklusive de åtgärder som redan påbörjats, kommer gå loss på över 1,3 miljarder kronor, pengar som Östhammars vatten ska låna med hjälp av kommunen som borgenär.

undefined
Karö våtmarks naturliga steg byggs inte enligt det förslag som nu ligger på bordet.

Under tisdagen ska kommunstyrelsens arbetsutskott diskutera förslaget. Det innefattar bland annat ett gemensamt avloppsreningsverk för de östra delarna av kommunen som ska ligga i Öregrund. En förstudie ska göras om hur platsen för dagens reningsverk i Öregrund kan utvecklas.

Det betyder att en överföringsledning för vatten och avlopp måste dras mellan Öregrund och Östhammar.

Utredningen föreslår också en optimering av befintliga dricksvattentäkter och vattenverk. Grundvattentillgången ska förstärkas med havsvatten och genom att infiltrera och bilda mer grundvatten i nuvarande vattentäkt för Öregrund. 

Förutsättningarna för att öppna en ny vattentäkt i Harg ska undersökas. Mer vatten beräknas kunna tas från vattentäkten i Norrskedika.

– Vi tror att vattnet räcker bra mycket längre så här och vi måste arbeta med en helhetslösning där vi gör många saker samtidigt. Detta blir en systemlösning där samhällets behov av dricksvatten och avloppsrening möts både på kort och lång sikt, säger Gästrike Vattens vd Lena Blad.

Avsaltningsanläggningen ute i Öregrundsgrepen kan bli av, men troligen i mindre skala.

undefined
Gästrike Vatten AB:s vd Lena Blad hoppas att reningsverket i Öregrund ska vara utbyggt och klart 2027.

Det finns lösningar där man tar bort salthalten och sedan blandar in havsvattnet i grundvattnet som sedan går vidare till reningsverk.

Avloppsverket i Östhammar sjunger redan nu på sista versen och kommer enligt utredningen inte få miljötillstånd för utökad kapacitet. 

– Vi kommer i stället satsa på att bygga ut reningsverket i Öregrund. Hur det ska göras kommer vi titta närmare på under året och göra en lokaliseringsutredning, säger Lena Blad.  


Enligt tidsplanen kan en utbyggnad starta 2025 och två år senare kan Öregrunds reningsverk ha kapacitet att också ta hand om Östhammarsbornas behov.   

De som bor i området kommer sannolikt märka av förberedelserna om ett par år, 2024, då arbetet med att bygga överföringsledningen startar om förslaget antas. Enligt den skiss som finns i beslutsunderlaget följer dragningen i stort sett befintlig väg.

Förutom utbyggnadsorterna Östhammar och Öregrund pekas också flera sommarstugeområden ut som viktiga att ansluta till VA-nätet. Det gäller bland andra Stenskär, Valudden, Skinnäsviken samt Söderby Karlsäng och Sunnanö. Här räknar kommunen med att antalet VA-användare kommer att öka de närmaste tio åren, när fler sommarstugeägare bosätter sig permanent. På flera platser finns också planer för nybyggnation.  

Det extra reningssteget Karö våtmark, som ligger mellan Östhammar och Öregrund, blir kvar men något nytt naturligt steg kommer inte byggas enligt förslaget.  

– Vi kommer att fortsätta ta hand om den tekniska delen och ser den som en viktig reserv som kan användas som bräddavlopp om det skulle behövas, säger Lena Blad.  

Nu väntas politikerna diskutera förslaget i flera instanser, för att slutligen fatta beslut på kommunfullmäktige i juni.  

Fjärden hårt belastad

Problemet ligger i recipienten, eller det vattendrag, sjö eller hav dit det renade spillvattnet pumpas. För Östhammars reningsverk handlar det om den redan hårt belastade Östhammarsfjärden. Där bedöms det som osannolikt att man skulle få ett nytt miljötillstånd. Reningsverket har snart nått sin fulla kapacitet.

I Öregrund pumpas spillvattnet ut i Öregrundsgrepen. En nyligen genomförd utredning visar att ett större reningsverk skulle få tillstånd om det har Öregrundsgrepen som recipient.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!