Förälder: "Bättre de kör epa än tar droger"

Den nystartade nattvandringsgruppen har bidragit till att höja trygghetskänslan bland invånarna. Samtidigt finns vissa spänningar mellan stadens ungdomar och vuxna.

Polisen tycker att trygghetsläget i Östhammar inte förändrats nämnvärt under de senaste åren. Att många klagar extra mycket på högljudda unga i epa-traktorer beror mycket på att aktiviteter ställts in, tror en krögare.

Polisen tycker att trygghetsläget i Östhammar inte förändrats nämnvärt under de senaste åren. Att många klagar extra mycket på högljudda unga i epa-traktorer beror mycket på att aktiviteter ställts in, tror en krögare.

Foto: Norran

Östhammar2021-01-09 08:00

På Östhammars kommun och Östhammarpolisen är man positiva till den lokala nattvandringsgruppen och säger att samarbetet med dem har fungerat bra hittills. Kommunpolis Bengt Eriksson i Östhammar säger att gruppen Tryggare Tillsammans hör av sig emellanåt, och kommunikationen har fungerat. Samtidigt menar han att Östhammar över lag är lugnt, och med undantag för höstens incidenter är det inte mycket som har förändrats i trygghetssituationen den senaste tiden. 

Han får medhåll från Ann Bergström, ägare till Sjökrogen, som anser att trygghetsläget i staden inte har förändrats nämnvärt. 

– Visst sker det stöld och vandalism emellanåt, till exempel på de allmänna omklädningsrummen på Krutudden. Men det har det alltid gjort, säger hon. 

Hon tror också att pandemiläget kan ha påverkat förekomsten av vad vissa upplever som störningsmoment i staden. 

 – När flera fritidsaktiviteter ställs in är det fler ungdomar som samlas ute och kör epa-traktorer, vilket en del invånare uppfattar som obehagligt. 

Bengt Eriksson på polisen delar bilden att klagomålen mot ungdomarna har ökat på sistone, i takt med att de oftare samlas och spelar hög musik och tjuvåker. Samtidigt tycker han att polisen har en bra relation till dem och att de stundtals får utstå lite väl hård kritik. 

En förälder som UNT har talat med som vill vara anonym tycker att det är okej att ungdomarna samlas kring sina motorfordon. 

– Det hade ju varit värre om de drack alkohol och höll på med droger. Det har förekommit att barn och ungdomar klättrat upp på exempelvis ishallstaket vilket är livsfarligt, då föredrar jag att de samlas och kör epa-traktor, säger hon. 

Dessutom tycker föräldern att ungdomarna har ansträngt sig för att störa så få personer som möjligt genom att samlas på Coops parkering som är relativt avskild från bostadshus. 

– Ungdomarna uppfattar det som att man pekar finger åt dem, vilket de är trötta på, och det finns en inställning att ”om ni jävlas med oss så jävlas vi tillbaka”. 

Det var efter ett antal fall av ofredanden och rån i Östhammar under hösten som initiativet till att starta föreningen Trygga Tillsammans togs. De organiserar nattvandringar varje kväll. Gruppen, som har fått mycket positiv respons, får stöd av stiftelsen Nattvandring.nu som bistår liknande grupper i hela Sverige med jackor, västar och utbildningsmaterial.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!