Ellinor såg älgen i ögonen – sen blev det svart

Det gick väldigt fort. Ellinor hann inte ens reagera innan älgtjuren låg rakt över framrutan. Nu vill hon se fler skyltar på vägsträckor där man vet att viltet ofta passerar.

Ellinor Eriksson krockade med en älg på väg från Öregrund till jobbet. "Jag såg in i älgens ögon, sen blev allt bara svart."

Ellinor Eriksson krockade med en älg på väg från Öregrund till jobbet. "Jag såg in i älgens ögon, sen blev allt bara svart."

Foto: Catrin Pihl

Östhammar2022-11-06 21:00

Det är november och älgjakten pågår för fullt ute i skogarna. Den här perioden på året ökar alltid antalet viltolyckor. En del av förklaringen är att älgarna är brunstiga så här års och att jakten stressar djuren lite extra. 

Tittar man tio år bakåt i tiden kan man se att olyckorna ökat med nästan 40 procent. Enligt polisen inträffar det i genomsnitt en viltolycka var 8:e minut i Sverige. 

undefined
Under oktober och november ökar antalet viltolyckor markant. En av dem som råkat illa ut är Ellinor Eriksson från Öregrund.

Att krocka med en älg är en traumatisk upplevelse, eftersom det handlar om ett så stort djur. Det kan Ellinor Eriksson från Öregrund intyga. I slutet av oktober hände det som hon befarat länge.

– Jag var på väg från Öregrund till jobbet på Pizzeria Infarten i Östhammar en lördagmorgon. I höjd med hållplatsen vid Stenskär såg jag plötsligt rätt in i ögonen på en älgtjur och i nästa ögonblick blev allt svart. 

Älgen sprang in i bilen från sidan och hamnade med hornen på taket och kroppen på rutan. Bilisten bakom Ellinor såg olyckan och lyckades stanna i tid.

Kvinnan i bilen bakom ringde räddningstjänsten och en jägare som kunde komma och förkorta lidandet för älgen som efter krocken släpat sig till diket med två brutna bakben. 

– Jag körde inte fort, kanske 60-70. Just där det hände har flera olyckor skett tidigare så jag "kärringkör" alltid där.

undefined
Ellinor Eriksson säger att hon varit nära att krocka med vilt flera gånger på sträckan och alltid "kärringkör", det vill säga saktar ned där det är som värst.

Ellinor Eriksson räknar till fyra viltolyckor på samma sträcka på en och samma vecka i oktober. 

– Jag tycker att det borde kunna finnas bättre skyltning på ställen där man vet att det händer ofta, säger hon.

Bilen blev skrot och älgen miste livet, men Ellinor klarade sig ändå bra fysiskt. Det kunde ha blivit värre, med flera fordon inblandade. Älgens 500 kilo tunga kropp knuffade bilen in mot vägens mittlinje.

– De flesta som kom hann se att det skett en olycka, alla respekterade varningstrianglar och blinkljus, det var bra att se, säger Ellinor Eriksson, som kommer fortsätta "kärringköra" där det kan komma vilt.

– Sänk farten och håll avstånd, är hennes råd till medtrafikanterna.

undefined
Älgen hamnade på rutan och taket på Ellinor Erikssons bil, sen släpade den sig till diket där jägare förkortade lidandet.

Ett annat är att alltid polisanmäla om man kört på vilt, att låta bli är straffbart. Som vilt räknas älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår. 

De tre vanligaste viltolyckorna i Uppsala län 2021 var: Rådjur 2603 olyckor, vildsvin 398 och älg 108. Älgolyckorna står för 80 procent av alla viltolyckor med dödlig utgång.

Källa: Nationella viltolycksrådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!