Nu är det högsäsong för viltolyckor. Parningsperioder för många djur, jakt och att många är i skogen och plockar svamp sätter djuren i rörelse. Tony Gunnarsson är sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige, han ger tips på vad man kan göra för att förhindra viltolyckor.
– Generellt sett ska man se till att hålla avstånden och hastigheterna, hålla koll vid sidan av vägarna och titta efter ögonreflexer. Det gäller att ha ett vidare synfält. Om det dyker upp ett djur på vägbanan så var beredd att det kan komma fler, oftast rör de sig i flock.
Tony Gunnarsson säger även att man bör vara särskilt vaksam vid gryning och skymning. Det är oftast då som djuren rör sig och är svårare att se. Där viltstängsel öppnar och slutar, vid skogsavverkningar och längst med åkrar ska man hålla extra koll efter vilt på vägen.
Om man ser ett djur framför sig som man kommer köra på, vad gör man då?
– En vanlig reflex är ofta att svänga helt med ratten, men man ska vara försiktig. Det är oftast större risk att köra av vägen och skada sig ännu mer än om man kör på djuret. Man ska i stället tänka på att sikta på bakbenen och försöka undvika att träffa bålen på större djur, för att undvika en större olycka.
Vad gör man om man kört på ett djur?
– Då är det viktigt att ringa 112 och kontakta polis så de kan ringa eftersöksjägare. Man ska även sätta ut en varningstriangel om man behöver stanna på platsen, för att varna andra om att man stannat längre fram. Sedan ska man märka ut var olyckan inträffade med en viltremsa.
Eftersöksjägarna ska senare söka upp djuret och avliva det om det är skadat så att det slipper lida. För att förenkla för eftersöksjägarna är det bra om man ger info om vilket håll djuret sprungit och djurets skadeläge.
Fredrik Engström, som är polisens viltsamordnare i länet sedan ett par år tillbaka säger att det händer att folk slarvar med att märka ut platsen där man kolliderade med djuret
– Det är det som jägarna har som mest problem med, att folk inte tillräckligt märker ut olycksplatsen. Man kan märka ut med vad som helst, till exempel en strumpa.
Enligt lag måste en kollision mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Anmäler man inte en sammanstötning med de här djuren är det straffbart och belagt med böter.
– Det har rättsväsendet blivit tuffare med på senare tid, man ger ut mer böter då människor inte gör som ska i viltolyckor, säger Fredrik Engström.
Enligt Trafikverket har viltolyckor blivit allt vanligare i hela landet under de senaste tio åren. Tony Gunnarsson säger att det finns flera orsaker till att viltolyckor ökat.
– Det handlar dels om att trafiken har ökat och att viltstammen på framför allt vildsvin och dov - och kronhjort blivit större. I Uppsala län är det framför allt vildsvinstammarna som ökat mycket.
Tony Gunnarsson har flera idéer om hur man kan minska viltolyckorna. Han tycker bland annat att det finns för få viltpassager i landet.
– Att använda mer ny teknik och varningsystem som kan varna bilisterna när det är vilt i området kan minska olyckorna. Samt en ökad jakt för att hålla nere viltstammarna.