Hargshamns strömmingsfestival har genomförts vid sju tillfällen de senaste åren, men nu är det över.
– När strömmingarna blir allt färre och magrare i Östersjön då känner vi att det inte är moraliskt försvarbart att fortsätta längre med detta, säger Kurt Eriksson.
Vid sitt senaste möte beslutade arrangörerna PRO och Harghamns Folkets hus att lägga ned evenemanget som årligen lockat ett par tusen besökare till den lilla kustorten vid Östersjön för att äta samt prova på strömmingsfiske till havs.
– Strömmingen har dessutom rödmarkerats i Världsnaturfondens senaste fiskeguide – det är en väldigt tydlig signal att vi ska låta bli fisken, förklarar Kurt Eriksson.
Med rödmarkering menas att fisken börjat bli sällsynt. Man ska därför undvika att dra upp den ur Östersjön och lägga den på tallriken. Världsnaturfonden menar att det storskaliga fisket med trålare utarmat bestånden av strömming liksom torsk och skarpsill i Östersjön.
– Vi försökte fiska strömming själva förra året, men fångsten blev mager. Jag tror jag drog upp 17 fiskar under hela våren. Så för att genomföra det hela då fick vi köpa in fisken från en grossist, berättar Kurt Eriksson.
Festivalen har årligen lockat cirka 2 000 besökare som antingen stoppat i sig strömmingsburgare, strömmingsflundra och mos, korv eller hamburgare.
– Vi har serverat runt 1 500 strömmingsburgare och lika mycket strömming med mos på festivalen, berättar Ulla-Britt Norman.