Stekoset ligger som en slöja över Folkets hus i Hargshamn dagarna innan. De kallar sig "Folkets hus damer" och har tagit på sig uppgiften att steka lite över 50 kilo strömming. Det är i alla fall ungefär vad som brukar gå åt.
I år är damerna förstärkta av en karl vid namn Hasse Lagenius och han har lagt till en ny variant på menyn.
– Hasse tyckte att vi skulle testa åländska delikatessen strömmingsburgare så det satsar vi på som nyheten i år. Med jättegod coleslaw, säger Liisa Ristikartano.
– I fjol skulle vi ju prova att göra strömming i wrap, men det gick inte hem. Folk är väl lite traditionella, men kanske går det här bättre, säger hon.
Liisa och fyra till ska stå vid stekborden på lördag och hoppas att allt de förberett ska ta slut.
Festivalen lockar runt 2 000 besökare och är Hargshamns största fest, allt är gratis utom maten, så folk brukar ta sig tid att komma.
Kurt Eriksson är som vanligt strömmingsgeneral och han hoppas på bra väder. Sol eller inte är inte det viktiga här.
– Det får inte vara för blåsigt, går det vita gäss på sjön ställer vi in båtturerna av säkerhetsskäl, säger han.
Fiskandet av strömming är ett viktigt dragplåster för barnfamiljerna och i år kommer det gå 7–8 båtar i skytteltrafik med dem som vill testa.
Finns det fisk då?
– Det brukar finnas, även om beståndet ju krymper sakta men säkert. Men om de simmar där ute på lördag, det bestämmer strömmingarna, säger Kurt Eriksson.