Två män står åtalade för grov mordbrand efter branden på Kristinelundskolan i november i fjol. Huvudförhandlingen hölls i Uppsala tingsrätt i början av februari, men nu kommer beskedet att rättegången måste tas om.
Bara dagar före domen i målet skulle komma valde en av nämndemännen att avträda på grund av jäv. Anledningen är att nämndemannen i fråga också är ersättare i kommunfullmäktige i Östhammars kommun.
Kommunen är part i målet eftersom man har krävt skadestånd från de åtalade. Dessutom hade branden och skolans eventuella återuppbyggnad diskuterats i fullmäktige
– Det här var omständigheter som medförde att nämndemannens opartiskhet i målet kunde ifrågasättas. Därför valde han att avträda, säger Jimmy Wesslén Mikaelsson, rådman och domare i målet.
I vissa fall kan rätten anses vara domför, alltså behörig att döma i ett mål, även om en nämndeman får förhinder – exempelvis blir sjuk eller får förhinder på grund av just jäv.
– Men vi ansåg att det gått för långt för att målet skulle kunna avgöras av resterande. Omständigheterna som utgjorde jäv fanns under hela rättegången, nämndemannen hade varit med och fattat vissa beslut under rättegången, och tingsrätten hade hunnit börja överlägga innan nämndemannen avträdde, säger Jimmy Wesslén Mikaelsson.
Nu ska alltså hela huvudförhandlingen tas om med nya nämndemän och ny domare. Om vittnesförhör som spelades in under den första huvudförhandlingen kan återanvändas är upp till nästa domare att avgöra.
En ledamot som vet med sig att det finns förutsättningar som kan utgöra jäv är skyldig att självmant anmäla det. Inför huvudförhandlingen i det här målet diskuterades dessutom andra eventuella jävsförhållanden.
– Jag ställde även den direkta frågan om någon hade några kopplingar till den aktuella branden. Då framkom inte de här uppgifterna. Det är olyckligt. Det här orsakar så klart besvär för alla inblandade, att prövningen drar ut på tiden och merkostnader, men sådant kan inte stå i vägen för parternas rätt till en rättvis prövning, säger Jimmy Wesslén Mikaelsson.
Efter huvudförhandlingen beslutade tingsrätten att den misstänkta 20-åringen och 22-åringen skulle vara kvar i häktet i väntan på dom. Det beslutet gäller tills vidare.
Advokat Björn Andersson företräder 22-åringen och lyfte under huvudförhandlingen att hans klient mått mycket dåligt under tiden i häktet. Nu förlängs den tiden.
– Det här är väldigt olyckligt, för min klient och övriga inblandade. Min klient har suttit häktad under lång tid. Nämndemannen borde självklart ha informerat om de här omständigheterna tidigare, säger Björn Andersson.
20-åringens försvarare, Volkan Yesil, är även han kritisk.
– Det här är väldigt tråkigt, framför allt med tanke på att eventuellt jäv var uppe för diskussion innan huvudförhandlingen. Ingen tjänar på att den här processen drar ut på tiden, säger han.
Nämndemannen i fråga beklagar det inträffade.
Han berättar att det var när kommunens eventuella skadestånd skulle diskuteras, i slutskedet av rättens överläggning kring domen, som det gick upp för honom att han kunde vara jävig.
– Jag tänkte helt enkelt inte på det tidigare. Det är ju bara allmänna diskussioner om skolbranden som vi har haft i fullmäktige. Skadeståndet har inte diskuterats. Men det var obetänksamt av mig och jag beklagar självklart detta. Jag borde ha agerat annorlunda, säger nämndemannen.