Riktiga spröjs eller fejk? Fönsterbytet på Nordeafastigheten vid Rådhustorget i Östhammar skedde 2014. Sedan dess har tvisten mellan kommunens bygg- och miljönämnd och Tibi Fastigheter AB pågått.
Upplandsmuseet vill att fönstren återställs, vilket betyder att pvc-spröjs ska ersättas med trä och fönsterglaset ska vara handblåst.
Efter flera överklaganden till såväl länsstyrelsen som mark- och miljödomstolen gav till sist fastighetsägaren med sig, fönstren skulle bytas. I maj 2018 sa byggnadsnämnden ja till bygglovet. Sen hände – ingenting.
I mars i år vaknade så frågan till liv igen. I en ny ansökan ville Tibi Fastigheter behålla de fönster som sitter i bågarna, med hänvisning till att det finns liknande lösningar på andra håll i Östhammar. Nej tack, sa kommunen och hänvisade till beslutet som togs 2018.
I augusti i år gjorde kommunen en syn på platsen och konstaterade att fönstren ej var bytta och att bygglovet nu tjänat ut. Tillbaka på ruta ett.
Fastighetsägarna Göran och Carina Tibi kommer troligen att överklaga igen.
– Vi vill slutföra fönsterbytet så att vi kan lämna frågan om Nordeahusets fönsterbyte bakom oss. Men för att vi ska kunna göra det måste vi ha ett giltigt bygglov. Därför är det särskilt beklagligt att de väljer att ta beslut om att bygglovet för vårt påbörjade fönsterbyte inte längre gäller. Vi förstår inte riktigt varför, skriver Göran och Carina Tibi i en epost till UNT.
Fastighetsägarna menar helt enkelt att de påbörjat fönsterbytet inom två år i och med att leverantören börjat tillverka fönstren.
Men det tar inte byggnadsnämnden hänsyn till. "Det skulle innebära att alla bygglov har påbörjats utan startbesked redan vid första kontakt med arkitekt och snickare, vilket är orimligt", skriver nämnden i sitt yttrande.
Vid bygg- och miljönämndens senaste möte beslutades att fastighetsägaren får ett år på sig att byta fönster. Annars krävs de på 250 000 i vite. Sen tickar dessutom ett löpande vite på 50 000 kronor för varje tvåmånadersperiod, så länge fönsterbytet inte är åtgärdat.
– Vitet är inte målet, vi vill bara att det ska bli rätt, säger Tomas Bendiksen (S), ordförande i bygg- och miljönämnden.
Makarna Tibi vill samma sak, menar de.
– Vi ska nu överväga de alternativ som står oss till förfogande för att bedöma hur vi ska gå vidare i ärendet.