Fönsterbytet föregicks av att Göran Tibis bolag Tibi Fastigheter AB år 2014 kontaktade bygg- och miljöförvaltningen i Östhammars kommun på telefon och frågade om bygglov krävdes. Tibi fick besked av handläggare att så inte var fallet – så länge fönstrens utseende inte ändrades – och bytte fönstren.
De nya treglasfönstren i PVC-material (metall) skiljer sig från de gamla småspröjsade tvåglasfönstren i trä. En anmälan gjordes av en privatperson och då tog ärendet en ny vändning.
Planområdet där Nordeahuset ingår är Q-märkt, vilket innebär förbud mot förvanskning. Med stöd av Upplandsmuseet kom bygg- och miljönämnden fram till att de nya fönstren utgjorde en förvanskning och att fönsterbytet krävt bygglov.
Tibi överklagade till länsstyrelsen, men fick inget gehör när det gäller bygglovsplikten. Inte heller mark- och miljödomstolen ger bolaget rätt. De nya fönstren har "avsevärt påverkat byggnadens yttre utseende" enligt domstolen som anser att ett telefonsamtal inte räcker och bolaget redan från början borde ha lämnat in en mer utförlig redogörelse om de nya fönstren.
– Då skulle nämnden ha bett mig lämna in det. Om man får fel svar av byggnadsnämnden, vem ska man då vända sig till? De ska vägleda och råda, säger Göran Tibi.
Om, hur och när de nya fönstren ska återställas för att uppfylla Upplandsmuseets krav är ännu oklart. UNT har förgäves sökt Östhammars kommuns planchef Kjell Sanfer.