"Deltid ska bli heltid – för alla som vill" var devisen för projektet "Heltidsresan". Det hela bygger på ett samarbete mellan Kommunal och SKR (Sveriges kommuner och regioner). I juni i fjol påbörjade Östhammars kommun ett pilotprojekt i Gimo där alla som jobbar inom Kommunals avtalsområde skulle erbjudas heltidstjänster.
– Ungefär 150 personer ingick i projektet. Av de som arbetar deltid var det drygt en fjärdedel som bad om en utökning. Det var ganska förvånande att så få var intresserade, säger Birgitta Kraft, förhandlingschef på kommunens HR-avdelning.
Nu är projektet avslutat och resultatet blev att 18 anställda anmälde intresse om att få gå upp i tid. Men bara åtta personer fick utökning. Tio fick inte utökning och de främsta orsakerna var att det inte fanns pengar samt att personerna i fråga ville stanna kvar inom samma enhet eller arbetsplats och det var inte möjligt.
– Det här är inte en enkel fråga. Många är vana vid att arbeta deltid och att gå upp i tid verkar vara ett stort steg. Vi tror att det behövs en kulturförändring, säger Birgitta Kraft.
Målsättningen inom projektet var också att alla nyanställningar skulle göras på heltid för att på så sätt successivt omvandla alla tjänster till heltidstjänster. Men under hösten 2021 nyanställdes en person på deltid inom projektet, av ekonomiska skäl. I ett bredare perspektiv gick genomsnittliga sysselsättningen för de anställda från 89,2 procent under 2021 till 90,3 procent under 2022.
"Heltidsresan" kommer att fortsätta i någon form.
– Vi får diskutera hur vi går vidare nu. Min uppfattning är att heltid som norm ska utvecklas till hela kommunen och vara en rättighet och en möjlighet för alla. Nu måste vi analysera pilotprojektet i Gimo och se om anledningen till att få ville gå upp var att de helt enkelt inte ville eller om det är förutsättningarna som behöver förändras, säger Lisa Norén (S), socialnämndens ordförande.
Från politiskt håll är heltid som norm ett viktigt projekt.
– Vi har, precis som många kommuner, ett stort rekryteringsbehov inom skola, vård och omsorg. Här finns också många som jobbar deltid. Om fler utbildade och erfarna anställda går från deltid till heltid minskar vi rekryteringsbehovet, övertiden och vikariebehoven. Vi förbättrar samtidigt arbetsmiljön och skapar bättre kontinuitet, säger Lisa Norén.