Det startade 2016 och ska hålla på till 2024. I Gimo drog det igång i början av juni i år. Som UNT skrivit tidigare deltar Gimo i ett pilotprojekt som skall verka för att fler kommunanställda går från deltid till heltid.
– Vi jobbar med medarbetarna för att se hur man kan organisera om arbetet för att få ihop heltidsscheman, säger Lisa Karbelius, HR-strateg på Östhammars kommun.
Projektet håller på till årsskiftet men redan nu har anställda sagt att de vill gå upp i arbetstid.
– Några vill utöka sin deltid och andra vill ha heltid.
Tanken är projektet ska utökas till Östhammars övriga orter.
– Ambitionen är att heltid ska bli norm i kommunen. Sedan är frågan hur lång tid det kommer att ta. Viljan och önskan måste få växa fram hos våra medarbetare, säger Lisa Karbelius.
Hon säger att det i framtiden finns ett stort behov av heltidsanställda inom kommunens områden.
– Framförallt inom äldreomsorgen då åldersgruppen åttio plus kommer öka markant de kommande åren. Om sju år har vi inte tillräckligt med personal så som organisationen ser ut idag. Därför hoppas vi att fler ska vilja gå upp i heltid och när vi nyanställer är det på heltid.
Att gå från deltid till heltid är heller inget tvång säger Lisa Karbelius. Anledningarna till att man jobbar deltid varierar från person till person menar hon.
– I vissa fall kanske vi annonserade en deltidstjänst. Sedan kan det finnas de som jobbat länge, är slitna och inte orkar jobba.
En anledning till att det är så många deltidsanställda i dagsläget beror på hur arbetet inom vården ser ut.
– Man är inne på morgonen och kvällen när det är som mest att göra. För att lösa det har man anställt på deltid och det är därför det har blivit deltidsorganisationer i de här yrkena. Nu försöker vi se vilka av arbetsuppgifterna man kan flytta till andra delar av dagen så att arbetsbelastningen blir jämnare under ett dygn, säger Lisa Karbelius.
I dagsläget är alla nyanställningar på heltid. Med det vill man också skapa en norm att de kommunanställda arbetar fullt.
– Vi kan bara försöka skapa möjligheter. Om någon heltidsanställd kommer och säger att det skulle passa bättre med deltid vill politiken att vi är generösa med att tillåta det, så långt organisationen klarar av det.
Lisa Karbelius säger att syftet med projektet även är att öka jämställdheten i samhället.
– Att alla ska kunna klara sig själv på sin lön och vara oberoende.