Ylva Lundin (SD) och Martin Wahlsten, då sverigedemokrat, överklagade avtalet mellan kommunen och Östhammarshem som slöts 2020. Överenskommelsen går i korthet ut på att 5–7 procent av Östhammarshems lägenheter som sägs upp, ungefär 10–20 lägenheter årligen, ska erbjudas kommunen för att kunna tilldelas nyanlända.
Lundin och Wahlsten menade att överenskommelsen bröt mot kommunallagen. Man hävdade att det inte ligger i kommuninvånarnas intresse att "andra länders medborgare får förtur i bostadskön" och att överenskommelsen innebär en negativ särbehandling av de invånare som står i bostadskön och som får vänta längre i kön för att lägenheter tilldelas nyanlända.
Östhammars kommun menade å sin sida att man har ett ansvar att tillhandshålla bostäder till de nyanlända som anvisas till kommunen, att bostad är en "grundläggande förutsättning för trygghet och en god integrering" och att avtalet följer lagen.
Förvaltningsrätten konstaterar i sin dom att kommuner har en viss frihet att besluta vilken typ av boende som nyanlända ska hänvisas till. Domstolen menar att det är motiverat att vissa kommunmedlemmar under en period inte får ta del av alla Östhammarshems lägenheter och att det inte är fråga om otillåten särbehandling.
– Vi hade hoppats på ett annat utslag och ska fundera på om vi ska överklaga, frågan är av principiellt intresse för hela Kommunsverige, säger Ylva Lundin.
SD har sedan 2018 lämnat in motioner om att kommunfullmäktige ska avskaffa "förturen" i bostadskön. I februari i fjol valde kommunstyrelsen att helt avskriva den senaste motionen i ärendet med hänvisning till att frågan redan prövats.
Även det beslutet överklagades. Förvaltningsrätten skriver i domen att en motion enligt kommunallagen ska beredas inom ett år, men att kommunen i det här fallet har kunnat visa att motionen beretts i andra ärenden. Beslutet bröt alltså inte mot lagen, enligt rätten.
I Östhammars kommun har precis maktskifte ägt rum. SD styr nu tillsammans med M, KD och BoA. Att avtalet med Östhammarshem ska hävas låg högt på Sverigedemokraternas agenda i valrörelsen.
Än så länge finns dock inget beslut kring hur partierna ska agera.
– Vi för just nu diskussioner inom ramen för samarbetet kring detta, säger Ylva Lundin.
Östhammars kommun anser att man de senaste åren tagit emot relativt många nyanlända och har bett Migrationsverket om att få ta emot färre.