När UNT var på plats i mitten av förra veckan var åtta lägerdeltagare, från Umeå i norr till Mölndal i söder, i Österbybruk för ett läger i byggnadsvård vid det gamla bruket.
– Behovet av underhåll på herrgårdsområdet är mycket stort och vad kan då vara bättre än att förlägga ett byggnadsvårdsläger här, frågar Bengt Lindholm.
Han är själv byggnadsvårdsexpert och djupt involverad i verksamheten vid Österbybruks herrgårdsområde.
Genom sitt engagemang i Svenska byggnadsvårdsföreningen har han kommit i kontakt med Marie Gyllensvaan, kulturmålare och länsombud för byggnadsvårdsföreningen, och tillsammans har de utformat lägrets program.
– Vi hoppas att det här blir starten på en återgestaltning av herrgårdens gamla stora sal, säger hon.
Målet är att salen ska återskapas som den såg ut när herrgården byggdes på 1700-talet och för att kunna göra det har bebyggelseantikvarie Per Lundgren på Upplandsmuseet gjort en antikvarisk undersökning för att visa lager och årsringar på såväl väggar som dörrar.
– Tidigare gjordes renoveringarna med oljefärg, men sedan kom plastfärgen och den har förstört otroligt mycket, säger Marie Gyllensvaan.
När väggarna ska få sin ursprungliga färg – enligt den antikvariska undersökningen en mörkt brungrön nyans – kommer första utmaningen således att bli borttagandet av en ljusblå plastfärg som rollades på i slutet av 1970-talet.
Det här lägrets uppgift är dock inte väggarna utan salens dörrar, som lyckligtvis undgått sådan färg, och när deltagarna skrapat bort gammal färg har de hittat spår efter guldförgyllda listverk.
– När dörrarna är klara ska de ha en varm aprikos färg med förgyllda lister och vi arbetar med en ganska ny metod av färgborttagare som heter ES, där man lägger på medlet och sedan kan skrapa bort ett lager färg i taget, säger dekorationsmålaren Britt Hörberg från Grimslöv medan hon skrapar på "sin" dörr.
Svenska byggnadsvårdsföreningen har arrangerat många läger runt om i landet genom åren. Det är dock första gången ett läger äger rum i Österbybruk och Bengt Lindholm är lyrisk:
– Vårt herrgårdsområde är en kulturskatt och vi vill göra Österbybruk synonymt med byggnadsvård, säger han.
En ambition finns att ordna helgkurser under vintern, måhända på teman som schabloner och kakelugnsmakeri, och till nästa sommar hoppas lägerledarna på en ny veckokurs.
– Vi vill inte behöva stänga någon del av herrgården och därför måste vi anpassa kurserna till övrig verksamhet här på herrgården. Något slutdatum för när renoveringen av stora salen ska vara klar kan vi därför inte sätta, men vi hoppas att en bra gestaltning av väggarna ska vara klar om två år, säger Bengt Lindholm.